IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер на Facebook купи румънска технологична компания

Сделката, чиято стойност не се обявява, е сключена чрез полската група за електронна търговия Allegro, контролирана от Naspers

18:46 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акционер на Facebook купи румънска технологична компания

Южноафриканската група Naspers, медиен конгломерат с годишни приходи от 1,4 млрд. евро, която притежава индиректен дял във Facebook, е придобила румънската технологична компания GeCad ePayment, пише ZF.

Финансови параметри по сделката не се предоставят. От изданието обаче оценяват, че „сделката може да е на стойност няколко милиона евро“.

Румънската компания е първият доставчик на цялостни решения за електронна търговия, създадена от бизнесмена Раду Джорджеску през 2004 г.

Той е продал дял от 83% в компанията, като е запазил останалите, заедно с място в борда на директорите. Сделката е била осъществена чрез полската група за електронна търговия Allegro, контролирана от Naspers.

Преди сделката от румънската компания е било отделено нейното международно поделение за разпространение на софтуер Avangate.

Според резултатите на GeCad ePayment за 2009 г. компанията отчита приходи от 2,4 млн. евро и брутна печалба от 700 хил. евро. В тях се включват и част от бизнеса на Avangate.

„Стойността на сделката е стратегическа“, коментира Джорджеску. „Тя не е базирана на оценката според EBITDA, тъй като тази технология удовлетворява отлично плановете за регионално развитие на Allegro.“

По сделката са работили консултанти от CMS Cameron McKenna SCA и PricewaterhouseCoopers.

Джорджеску основава своя бизнес още през 1992 г., когато компанията му започва да разработва различни видове бизнес софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още