IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Facebook вади нов жокер – прави система за разплащане

На този етап от компанията отричат, но подобен продукт би довел до конкурентна война с PayPal

21:57 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook вади нов жокер – прави система за разплащане

Въпреки огромния си успех, Google често получава критики за това, че не може да намери нови различни източници на приходи. По всичко изглежда, че новата звезда на интернет хоризонта – Facebook, се стреми да избяга от този проблем, се казва в материал на The New York Times.

Макар да стои здраво на пътя към превръщането си в глобален лидер в интернет рекламата, Facebook все по-усилено работи по второ направление – създаване на система за разплащания с виртуална валута. Тази система според материала ще има потенциал да се превърне в бизнес за милиарди, пише вестникът.

Facebook вече тестват виртуалната си валута, наречена кредити (credits), като това продължава вече повече от година при игрите в социалната мрежа. Този месец обаче се случи ключово събитие – кредитите станаха единствен начин за разплащане в игрите на Zynga.

Това именно е най-големият разработчик на игри за социалната мрежа. Дело на Zynga са игри като FarmVille и MafiaWars, а очакванията на анализаторите са за тази година компанията да постигне приходи от 500 млн. долара.

Очакванията на Facebook са до края на годината кредитите да може да се използват за закупуване на различни виртуални продукти. Компанията вече продава карти с кредити, предназначени за подарък, в различни магазини.

За момента от Facebook заявяват, че искат да използват кредитите само за улесняване на транзакциите. Наскоро обаче изпълнителният директор на компанията обяви, че може да бъде взето решение да се направи „нещо повече” с кредитите в бъдеще.

Според анализатори намеренията са кредитите да се превърнат в система за микроплащания, която да бъде отворена към всички приложения в мрежата, а не само към игрите. Това би могло да вкара Facebook във война с PayPal и Amazon, както и да се превърне в поредния удар в битката срещу Google.

Към момента от Facebook предпочитат да не говорят за намеренията си относно кредитите. Ако се съди по яростното отричане на разработването на смартфон, след което стана ясно, че компанията разработва всъщност не един, а два телефона, то можем да очакваме развитие на разплащателната система и нов удар в конкурентната борба срещу останалите играчи в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още