IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кой е най-влиятелният в Twitter?

Големият брой последователи невинаги означава и голяма способност за влияние върху обществото

08:05 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кой е най-влиятелният в Twitter?

Актьорът Аштън Къчър има над 5 млн. последователи в социалната мрежа Twitter. Към момента на закриване на акаунта си в сайта пък певецът Джон Майер е бил следван от 3,7 млн. души. За мнозина броят последователи е символ за огромно влияние, но всъщност истина се оказва доста по-различна.

Изследователите от Northwestern University смятат, че броят на последователите не е основният фактор за влияние. Те са създали технология, с която десетките милиони съобщения, пусната в мрежата, могат да бъдат филтрирани и подредени по степента си на влияние, съобщава Ройтерс.

„Хората смятат, че само защото имате голям брой последователи, вие ще можете да оказвате влияние. Обаче не е така”, заявява професор Алок Чудхари от университета.

Баскетболната звезда Леброн Джеймс например може да повлиява на хората тогава, когато пише за баскетбол. Мнението му за назначенията във Върховния съд на САЩ обаче едва ли ще има значителен отзвук.

„Идеята беше да определим как да се виждат важните съобщения и да знаем кои са влиятелните хора в реално време”, обяснява професорът.

С тази цел е бил създаден сайтът www.pulseofthetweeters.com, на който може да се види кои всъщност са съобщенията, които си заслужават, както и кои са хората, които могат да влияят на общественото мнение.

„Кои съобщения би трябвало да прочетете? Кои съобщения са били четени от медийните експерти в дадена тема – политика, хранене, спорт? Ние предоставяме тази информация”, посочват авторите на изследването.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още