IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теория на конспирацията в Силициевата долина

Публикация за кабалистична конспирация на „Супер ангели“ предизвика вълна от коментари и спорове в интернет

16:15 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Теория на конспирацията в Силициевата долина

Тайна среща в частен салон на луксозен ресторант, високопоставени финансисти и схема за елиминиране на съперници - звучи като сценарий за холивудски екшън, но именно това са фактите около скандал, обхванал каймака на инвестиционната общност в Силициевата долина след публикация в блога на един от влиятелните инвеститори в IT сектора.

Публикацията на Майкъл Арингтън, разказваща за кабалистична конспирация на „Супер ангели“ - ултрабогати предприемачи, които инвестират в прохождащи, но обещаващи IT бизнеси, насочвайки инвестициите си по такъв начин, че да понижат стойността на определени компании и да изолират конкурентни инвеститори - предизвика вълна от коментари и спорове в интернет.

Вярна или не, публикацията привлече погледите върху иначе затворената финансова система, играеща ключова роля в инкубирането на следващото поколение компании в IT сектора, коментира CNBC.

„Не вярвам в конспирации“, казва Ханс Сълдънс, основател на Industry Ventures в Сан Франциско, която инвестира в дялов капитал, фондове на супер ангели и стартиращи компании.

„Сигурен съм, че хората се опитват да получат по-добри цени на пазара, защото това е, което всички се опитват да направят, когато купуват, но не вярвайте, че дадена група нарочно се наговаря, за да манипулира пазара заради инвестициите на супер ангелите“, казва той.

Джеръми Луис от Lightspeed Venture Partners, който инвестира и в компанията за игри Playdom, намира обвиненията в публикацията за изключително изненадващи и подчертава, че те не съответстват на личния му опит при работа със супер ангели.

Според публикацията в TechCrunch от вторник, неназована група от инвеститори от типа бизнес ангели, но вече наречени „супер ангели“, които заедно осъществяват „почти 100% от инвестициите за подпомагане на нови бизнеси в Силициевата долина“, са се срещали тайно във винарната Bin 38 в Сан Франциско.

Присъстващите на частната среща са обсъждали как да манипулират цени и как да държат настрана от бизнеса нови ангели и традиционни инвеститори в рисков капитал, казва анонимен източник, цитиран от TechCrunch.

Дейв Макклар, основател на фонда 500 Startups, определи историята на TechCrunch като „пълни глупости и теория на конспирацията за супер ангели“. Той казва, че е присъствал на вечерята и че целта и е била разговор за тенденциите при новите технологии.

Идентичността на останалите участници в срещата остава неизвестна, като коментатори се опитват да анализират съобщения в Twitter и други следи, за да отгатнат кой още може да е присъствал.

Нови компании, фокусирани върху социални мрежи и мобилни технологии, привлича вниманието на инвеститори, търсещи следващите Facebook и Google, допълва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още