IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатните медии да декларират собствениците си, прие парламентът на първо четене

Информацията за собственика ще трябва да се публикува в първия брой на печатното издание за всяка календарна година

15:16 | 23.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Печатните медии да декларират собствениците си, прие парламентът на първо четене

Периодичните печатни издания (вестници и списания) ще трябва да публикуват информация за действителния собственик на изданието, приеха днес на първо четене депутатите с промените на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

В закона се регламентира, че под „действителен собственик" се разбират физическото лице (лица), което е краен бенефициент на собствеността в юридическо лице, което притежава участие в издателя. Информацията за собственика ще трябва да се публикува в първия брой на печатното издание за всяка календарна година.

До пет дни до отпечатването на периодичното издание, издателят е длъжен да подаде в Министерството на културата декларация за действителния собственик на издателя. Министерството от своя страна ще помества на интернет страницата си информацията за собствениците в десетдневен срок от получаването на декларациите.

Производителите и разпространителите на списанията и вестниците ще носят отговорност за наличието в изданията на информацията за собствениците. Контролът за изпълнение на задълженията на разпространителите и производителите се възлага на кметовете на общини.

Според приетите на първо четене промени, глобите ще са в размер от 1000 до 2000 лева, а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лева. Предвижда се приходите от глобите и имуществените санкции да постъпват по бюджетите на съответните общини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Deripaska
преди 13 години
Представям си какава веселба ще настане ако в някое печатно издание има собственик публично дружество!!! Ще има да публикуват списъци от хиляди имена! Примерно Санома е листвана на Насдак и вероятно трябва да публикува списък от десетки хиляди имена!!!! Цифрата може дори да набъбне до милиони, ако и юридическите лица собственици в Санома трябва да обявят кои частни лица седят зад тях!Абсолютно безмислен е този закон! Кой чете днешно време печатни издания? Преди 10-20 години щеше да има смисъл от този закон, но днешно време когато новините се четат основно по интернет да погваш собствениците на печатните издания е пълна безмислица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още