IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft се кредитира по най-ниската цена в корпоративната история на САЩ

Компанията продаде облигации за 4,75 млрд. долара, част от тях при най-ниската лихва, плащана някога от американска фирма

11:25 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Microsoft се кредитира по най-ниската цена в корпоративната история на САЩ

Американският гигант Microsoft пласира успешно облигации на стойност 4,75 млрд. долара вчера. Част от емисиите бе купена от пазара при най-ниската доходност, предлагана някога от компания на американския пазар, съобщава Ройтерс.

Облигациите са били разпределени в четири емисии – с матуритет от три, пет, десет и тридесет години. Парите ще бъдат използвани за капиталови разходи, обратно изкупуване, придобивания и други цели, съобщават от Microsoft.

Вчера от компанията обявиха първо повишение на дивидента за последните две години.

Тригодишната емисия, която е в размер на 1 млрд. долара, е била пласирана с купон от 0,875 на сто, което е едва с 25 базисни пункта над американските правителствени облигации със сходен матуритет. Това е най-ниското ниво поне от 1970 година насам, когато Thomson Reuters започват да водят подобна статистика.

Купонът от 0,875 на сто означава, че Microsoft ще плаща лихва, по-ниска дори от тази, получавана по застрахованите от правителството спестовни сметки в САЩ. Към момента средната доходност на едногодишен депозитен сертификат е 1,2 на сто.

Microsoft набира средства, макар в баланса си да има колосалните 37 млрд. долара под формата на пари в брой. Това се прави, за да се извлекат ползите от ниските лихвени проценти на американския пазар. Сред причините за набирането на нови средства е и желанието за избягване на данъци.

Повечето от кешовите наличности на Microsoft са в чужбина и за насочването им към САЩ ще е необходимо да се плащат такси, обясняват анализатори, цитирани от агенцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още