IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco създава у нас Институт за предприемачи

По програми на Cisco да се обучава и държавната администрация, предвижда меморандум с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

15:20 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Cisco създава у нас Институт за предприемачи

Световният мрежов гигант Cisco Systems ще създаде в България Институт за предприемачи чрез предоставяне на образователни програми, насочени към бизнеса с цел развиване на предприемачески способности.

Това предвижда Меморандум за разбирателство, подписан днес в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) между министър Александър Цветков и Дейл Милър, изпълнителен директор на Cisco за Централна и Източна Европа.

Също така с подписване на документа Cisco се ангажира да предостави и програми, насочени към повишаване квалификацията на държавната администрация и по-специално в частта за усвояване на средствата от еврофондовете.

След подписването на меморандума министър Цветков посочи, че документът е „основа за много добро сътрудничество с гиганта Cisco в областта на обучението на държавната администрация и ползване на добри световни практики при оптимизиране на технологичните мрежи, тъй като изграждане на „електронно правителство“, е една от стратегическите цели на българското правителството“.

Дейл Милър отбеляза, от своя страна, че днешното събитие е още едно навлизане на Cisco в българската действителност, тъй като компанията е в България от 10 години и гледа на меморандума като на „вълнуваща рамка за публичната и частна дейност, като документът ще позволи на Cisco и българското правителство да се придвижат напред при осъществяването на известен брой инициативи“. По-конкретно, двата основи стълба на сътрудничество, по думите на Милър, са образованието и трансферът на знания.

За последните пет години в България по програми на Cisco са обучени общо около 14 хил. човека.

Със сегашния меморандум започва осъществяването на Институт за предприемачи, което е програма от стълба образование за обучение на хора от сферата на бизнеса.

Вторият стълб на меморандума, обясни Дейл Милър, е компанията да работи заедно с министерството за трансфер на знания, като се имат предвид програми, по които Cisco работи в други страни.

Управляващият директор на Cisco Systems България Борислав Димитров коментира, че Институт за предприемачи покрива два основни аспекта – от една страна, даване на бизнес знания, подготовка и опит, като програмите са разработени с водещи университети в света. Има и специална програма за повишаване на квалификацията на администрацията. Това ще стане на базата на акредитации, като Cisco ще работи с водещи институти и неправителствени организации с опит при работата с бизнеса, на които ще бъдат предоставени съответните програми за обучение.

Във връзка с въпрос на Investor.bg относно практическия старт на Института за предприемачи Борислав Димитров отговори, че „в момента се обсъждат акредитациите и последните практически въпроси преди стартиране на програмата, като необходимо условие за това беше и подписаният днес меморандум с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и считам, че в рамките на месец ще имаме добри новини в тази връзка“.

За администрацията ще има специални курсове, като фокусът ще бъде върху мениджърските умения и подобряване на усвояване на средствата от еврофондовете, допълни Димитров.

Обучението по предприемачество е свързано с т.нар. интернет икономика. Тоест обучението по предприемачество е съобразено с развитието на новите технологии и новата даденост в света, защото бизнесът, който се прави днес, е по-различен от този, който се правеше дори само преди 10 години, обясниха още от ръководството на Cisco България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още