IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се интернет от ново поколение

Технологични гиганти готвят разработването на „супер Wi-Fi” след освобождаването на неизползвани към момента ТВ честоти

22:01 | 13.09.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Задава се интернет от ново поколение

Американската компания Microsoft се готви да въведе нови мощни безжични интернет мрежи, които ще използват свободните телевизионни честоти в САЩ.

Служители в различни сгради на компанията вече тестват новата интернет връзка, която според експерти, цитирани от Bloomberg, представлява потенциален пазар от 4 млрд. долара.

Оказва се обаче, че Microsoft ще се сблъска с нелека конкуренция на този фронт. Google, HP, Motorola и Sprint Nextel също се подготвят за новата ера в развитието на безжичния пренос на данни и видео.

На 23 септември Федералната комисия по комуникации (FCC) ще гласува освобождаването на неизползваните в момента честоти на национално ниво.

„Става въпрос за нещо грандиозно“, казва в интервю председателят на борда на директорите на FCC Джулиъс Генаховски. „Това е честота от най-високо качество.“

Радиовълните се разпространяват из празнини между телевизионните канали, известни като „бели петна“, и подобно на телевизионните сигнали, могат да „пътуват” на дълги разстояния и да преминават през стените на сградите.

Хиляди рутери

Вълните могат да служат за ускоряване на интернет връзките, дистанционно наблюдение на промишлени системи като например енергийни централи, като освен това могат да поемат част от мобилния трафик, за да улеснят потребителите при употребата на устройства подобни на iPhone на Apple.

Хиляди рутери за безжична интернет връзка биха били нужни, за да се постигнат капацитетът и покритието, с които Microsoft вече разполага в благодарение на новата технология в своята сграда в Редмънд, Вашингтон. Това казва пред агенцията Дан Рийд, корпоративен вицепрезидент на компанията.

САЩ ще бъдат първата нация в света, която ще приложи новата технология. Към нея с интернет гледат още Обединеното кралство, Франция и Бразилия.

Отварянето на честотите се определя от Генаховски като най-значителната инициатива по освобождаване на спектър от 25 години насам.

„Целта е да се стимулира развитието на нова огромна индустрия“, казва експертът.

Безжичният интернет вече генерира приходи от 4 млрд. долара годишно в САЩ, а новата услуга, която Генаховски нарича „супер Wi-Fi“, според него може да придобие също такъв мащаб.

Използването на т. нар. бели петна може да носи икономическа стойност в размер на между 3,9 и 7,3 млрд. долара годишно, показа публикувано преди година проучване на Microsoft, изготвено съвместно с базирана в Лондон анализаторска компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
littlegreen
преди 13 години
Ама и вие в Техническия университет май пишете наизуст :) При положение, че се използва телевизионна честота ти като си седял до някоя телевизионна кула да не си се облъчил с радиация случайно? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
"защото не всичко се учи във Факултета по Журналистика на СУ"uvi taka e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
krezzz
преди 13 години
Ок, интернета ще е супер бръз, ама за разлика от телевизията, където сигнала е еднопосочен, при интернет им предаване в двете посоки. Кое ще е това супер мощно и малко преносимо устройство на крайния потребител, което може да предава на километри. Да не говорим, че ако е толкова мощно изполващият го трябва да носи оловна ризница :)Журналистите преди да пишат, да правят малко справки, защото не всичко се учи във Факултета по Журналистика на СУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още