IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony продава европейското си производство на телевизори

Стъпката е част от мащабен план за преструктуриране

17:50 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Sony продава европейското си производство на телевизори

Японската компания Sony планира да спре производството си на телевизори в Европа. Първата стъпка е предвидена за тази година продажба на производствени мощности в Испания на две местни компании.

Според съобщение на групата, цитирано от IDG News, решението е част от текуща програма по преструктуриране, в която е включена цел за връщане към печалба на бизнеса за производство на телевизионни приемници.

Предвидената сделка ще раздели технологичния център на Sony в Барселона на две компании. Едната ще бъде съсредоточена върху производството, а другата – върху развитието и инженеринговата дейност.

Ficosa International ще притежава половината от бившата компания, а останалите 50% ще бъдат купени от Comsa Emte.

От Sony очакват транзакцията да бъде финализирана до декември 2010 г. Финансови подробности не се съобщават.

За период от две години след продажбата японската група ще аутсорсне производството си на телевизори с LCD екрани към предишната си собственост, като и двете други компании, страни по сделката, ще участват със свои разработки за подобряване на продукцията.

Това решение следва след скорошни сделки с тайванската Hon Hai Precision Industry, която придоби фабрики на Sony в Мексико и Словакия.

Японският производител стартира в края на миналата година мащабен план за преструктуриране, който предвиждаше първоначално закриване на седем завода, но впоследствие бяха взети много по-агресивни мерки. През декември 2008 г. Sony имаше общо 58 фабрики по целия свят. Целта е до края на тази година броят им да е 43.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още