IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия предложи начин за достъп до BlackBerry

Според индийските закони властите имат неограничени права да следят всички видове комуникация, която може да се използва при разследване на престъпления

12:55 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Индия предложи начин за достъп до BlackBerry

Индийското министерство на телекомуникациите е предложило формула, чрез която службите за сигурност в страната ще имат достъп до корпоративните писма, изпращани чрез BlackBerry смартфоните на канадската технологична компания Research In Motion (RIM), съобщава Ройтерс.

RIM е изправена пред ултиматум от индийското правителство, изтичащ на 31 август, да предостави достъп до електронните пощи на потребителите на BlackBerry, както и до съобщенията, изпращани чрез услугата BlackBerry Messenger.

Министерството на телекомуникациите в Делхи е предложило идеята всеки път, когато бъде изпратено писмо от BlackBerry чрез корпоративен сървър, копие от писмото да се праща и до сканираща система, инсталирана от всички интернет доставчици в страната.

Ако предложението се окаже, че не е приемливо за вътрешното министерство, единствената останала опция за министерството на телекомуникациите ще бъде да нареди на мобилните оператори да забранят услугата за електронна поща, предлагана чрез платформата BlackBerry.

По-рано тази седмица Делхи обяви, че ще позволи използването на BlackBerry Messenger след изтичането на ултиматума, тъй като е било уверено, че ще получи достъп до данните от услугата, но че ще забрани електронната поща, ако ситуацията не бъде разрешена.

Постигането на сделка с индийското правителство ще помогне на RIM да не губи достъп до такъв важен и бързорастящ пазар като индийския. В Индия има приблизително един милион потребители на BlackBerry и популярността на устройствата расте, след като все повече индийци използват електронна поща и смартфони. Индия вече е вторият по-големина пазар на мобилни услуги в света след Китай.

Според индийските закони властите имат неограничени права да следят всички видове комуникация, която може да се използва при разследване на престъпления. Миналата седмица например правителството обяви, че вече не е загрижено за електронната кореспонденция на обикновените потребители на BlackBerry, тъй като разполага със средства да я следи, но че това все още не е така с корпоративната BlackBerry кореспонденция, която минава през сървъри на компаниите, ползващи услугата, до които властите нямат достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още