IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет милиарда устройства с интернет достъп. Четири пъти повече след 10 г.

Смартфони, таблети и телевизори ще движат растежа, заедно с комуникацията между самите машини

11:18 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пет милиарда устройства с интернет достъп. Четири пъти повече след 10 г.

По някое време през този месец към интернет ще бъде включено 5-милиардното устройство в света. А след 10 години този брой ще нарасне над четири пъти, прогнозира изследователската компания IMS Research.

Втората вълна на разширение на интернет достъпа ще бъде движена от мобилните телефони и новите класове потребителска електроника, казват от компанията. По-големият двигател на растежа обаче, който ще остане невидим и на заден план, ще бъде комуникацията между самите машини, изграждащи помежду си мрежа за управление на енергията, наблюдение и безопасност.

В началото на тази година Cisco оповести свои прогнози за развитието на интернет и комуникациите като цяло, като според предвижданията на компанията до 2020 г. към интернет ще бъдат свързани 35 млрд. устройства.

Според данните на IMS Research в момента има над 1 млрд. компютъра по света, които редовно имат връзка с глобалната мрежа. Това са основно настолни машини и лаптопи, чийто брой се очаква да продължи растежа си. Засилва се обаче ролята и на смартфоните, електронните четци, таблетите и много други потребителски устройства.

Очаква се до десет години в света да има 6 млрд. мобилни телефона, повечето от които ще са свързани с интернет, казват от IMS Research. Компанията прогнозира още, че много от сегашните около 2,5 млрд. телевизора по света ще бъде заменени от телевизионни приемници с интернет достъп, с такъв ще разполагат и голяма част от новите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още