IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирус поразява смартфони с Android в Русия

Новият троянски кон, който действа само в мрежата на руските мобилни оператори, е първият специално разработен за платформи с Android

13:57 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Вирус поразява смартфони с Android в Русия

Поговорката „Внимавайте какво си пожелавате“ в съвременния свят звучи като „Внимавайте какво сваляте от интернет“ и особено на мобилния си телефон, пише New York Times.

От вторник няколко компании за мобилна сигурност анализират нов „троянски кон“, който се предава на платформи с инсталирана операционна система Android на Google в Русия.

Зловредната програма, която е открита от компанията за антивирусен софтуер Kaspersky Lab, се активира в телефони с Android, след като потребителите инсталират приложение, което изглежда като „безвреден медия плеър“. 

След като файлът бъде инсталиран, троянският кон започва да изпраща текстови съобщения на телефонни номера с високи тарифи, „без знанието или съгласието на собственика на телефона, при което се прехвърлят средства от сметките на потребителите в сметките на хакерите“.

Lookout – компания, специализирана в мобилен антивирусен софтуер, обяви, че троянският кон е първата подобна програма специално разработена за платформи с Android, но също така успокои, че програмата действа само в мрежата на руските мобилни оператори.

Експертите по сигурността подчертават, че инфектираното приложение не се предлага в Android Marketplace - интернет магазин с приложения за Android.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още