IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разкритикуваха мотивите за забраната на услуги на BlackBerry в ОАЕ

Говорител на администрацията на Обама обяви, че САЩ са „разочаровани“ от решението на ОАЕ

15:18 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ разкритикуваха мотивите за забраната на услуги на BlackBerry в ОАЕ

САЩ повишиха напрежението след обявената от Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) забрана за някои услуги на BlackBerry като заявиха, че това е „опасен прецедент“ за демокрацията и свободата на словото, пише Financial Times.

Официални лица и анализатори от ОАЕ настояват, че спорът около невъзможността на правителството в Абу Даби да следи потока от информация, изпращан чрез някои услуги, поддържани от BlackBerry, е юридически и е свързан с усилията на страната да поддържа сигурността и да се бори с престъпността.

Говорител на администрацията на Обама обяви, че САЩ са „разочаровани“ от решението на ОАЕ.

„Не става въпрос за канадската компания“, казва говорителят на Белия дом, имайки предвид производителя на смартфоните BlackBerry - групата Research in Motion. „Става въпрос за нещо, което ние приемаме за важно условие за демокрацията, човешките права и свободния поток на информация през 21 век... Това е аргумент, с който се обръщаме към страни като Иран и Китай, и това е аргумент, който трябва да напомним и на наши приятели и съюзници като ОАЕ“.

Въпреки това Обединените Арабски Емирства разглеждат проблема от съвсем друга страна. Официални лица на местната власт заявиха, че решението да бъдат спрени e-mail и messenger услугите на BlackBerry, както и сърфирането в интернет от 11-ти октомври, е свързано с това, че RIM оперира извън легалната рамка на държавата, използвайки криптирани данни, изпращани директно до сървъри извън страната и заобикаляйки инфраструктурата на местните мобилни оператори. За ОАЕ, която е бизнес и туристически център в един толкова несигурен регион, това представлява заплаха, посочват от правителството на Емирствата.

Поради сравнително малобройното си население и желанието да изглежда отворена за бизнеса и туристите, за да се справи с политическите си опоненти страната разчита на високотехнологична инфраструктура за сигурност, като средства за наблюдение, подслушване и проследяване, вместо на масирано полицейско присъствие по улиците.

Когато Махмуд Ал-Мабхух, член на палестинската въоръжена групировка Хамас беше убит в хотел в страната по-рано тази година, местната полиция успя да впечатли с представянето на снимков и видеоматериал на всички заподозрени атентатори, както и детайли за техните фалшиви паспорти и маршрути.

Според анализатори невъзможността на държавата да проследява данните, криптирани от BlackBerry, е сериозен пропуск в сигурността, с който властите в ОАЕ искат да се справят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още