IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walt Disney купува Playdom за 763 млн. долара

Първоначално за създателите на игри за социални мрежи ще бъдат платени 563,2 млн. долара, предвидени са още 200 млн. долара бонус

10:23 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Walt Disney купува Playdom за 763 млн. долара

Американската компания Walt Disney сключи сделка за придобиването на Playdom, с което се намеси във войната за пазарен дял в сектора на игрите за социални мрежи. Така слуховете, които се появиха преди няколко дни, се оказаха реалност.

Цената на сделката е 763,2 млн. долара, като 563,2 млн. ще бъдат платени веднага, а останалите 200 млн. ще бъдат предоставени при достигането на определени цели, които не са оповестени публично, съобщава New York Times.

Playdom е компания за производство на онлайн игри и продажба на виртуални стоки, свързани с тях. Така например, срещу 2,50 долара от магазина на играта Sorority Life може да се закупят дрехи за героя, с който потребителят играе.

Към момента Playdom е третият по големина разработчик на игри за Facebook, като продуктите й се използват от 42 млн. души месечно.

Покупката, която Disney прави, e част от опитите на компанията за засилване и диверсифициране на портфейла от медийни продукти и залагане на интернет игрите.

За разлика от доста по-сложните платформи за игри, каквито са Xbox и PlayStation например и където Disney традиционно има силно представяне, онлайн игрите са доста по-прости и дават възможност за достъп до огромен брой потребители.

Според оценки на пазарни анализатори, продажбите на виртуални стоки от игрите в социалните мрежи ще достигнат 835 млн. долара през тази година, добавя вестникът. Лидер в това отношение е Zynga, която е разработила най-популярните игри във Facebook – FarmVille, MafiaWars, както и ZyngaPoker.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още