IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia си търси нов шеф

Главният изпълнителен директор на финландската компания Оли-Пека Каласвуо беше атакуван от акционери на компанията тази година заради спада на цената на акциите

17:47 | 20.07.10 г.
Nokia си търси нов шеф

Финландският производител на мобилни телефони Nokia търси кандидати за мястото на главния изпълнителен директор Оли-Пека Каласвуо, който среща затруднения в успешното съревнование с конкуренти като Apple и Google, съобщава Wall Street Journal.

Каласвуо може да бъде освободен още в края на юли, пише изданието, като се позовава на информация от източник, запознат с въпроса. Говорител на компанията, базиран в САЩ, е отказал коментар, опирайки се на политиката на компанията относно пазарни слухове.

„Те са сериозни относно смяната“, казва анонимният източник.

Според информацията на изданието главният изпълнителен директор на една от големите високотехнологични американски компании е отхвърлил предложението на Nokia след среща с председателя Йорма Олила, защото не е искал да се премести във Финландия.

Nokia е направила опит за контакт с поне още един базиран в САЩ шеф на компания, допълва източникът.

Каласвуо беше атакуван от акционери на компанията тази година заради спада на цената на акциите. В сряда от Nokia предупредиха, че продажбите и печалбата за второто тримесечие на ключовото подразделение за телефони ще се окажат по-слаби от очакванията, като това е второто предупреждение във връзка с финансовия резултат на компанията за по-малко от два месеца.

Според анализатори тя е твърде бавна в иновациите на фона на бум на мултимедийни устройства като iPhone на Apple или базирани на операционната система на Google Android.

Акциите на Nokia паднаха до най-ниското си ниво от повече от година миналата седмица. Пазарната й позиция може допълнително да отслабне в идните месеци, смятат анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още