IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows удължава опцията за връщане към XP

Стъпката има за цел да успокои бизнес клиенти на компанията, като пренебрегнаха не особено популярния Windows Vista

14:19 | 15.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Windows удължава опцията за връщане към XP

Microsoft обяви, че ще позволи на някои потребители на най-новата си операционна система - Windows 7, да получават лиценз за връщане към Windows XP до две години след появата на следващата версия на Windows, пише CNNMoney. Лицензите ще позволяват на потребителите да заменят Windows 7 с легална версия на XP, без да плащат за това.

Първоначално Microsoft планираше да позволи на клиентите си да се завърнат към Windows XP, който дебютира на пазара през 2001 г., само до 10 април 2010 г.. Този срок беше удължен до октомври 2011 г., а сега компанията обяви, че удължава опцията за целия продажбен цикъл на Windows 7 и две години след това. Типичният цикъл на продажби на операционните системи на Windows е между 2 и 5 години. Windows 7 дебютира на пазара през октомври 2009 г.

Стъпката има за цел да успокои бизнес клиенти на компанията, много от които пропуснаха цикъл на обновяване на операционните си системи, пренебрегвайки не особено популярния Windows Vista.

От софтуерния гигант подчертават, че много клиенти преминават към най-новата версия на Windows, но въпреки това някои все пак предпочитат да използват опцията за завръщане към Windows XP. 74% от бизнес клиентите на Microsoft все още използват Windows XP, казва шефът на маркетинга на компанията Тами Релер.

„XP оцеля главно защото Vista беше пълен провал“, казва Даниел Руби, анализатор от Chitika Inc. „IT отделите на корпорациите не са склонни към никакви промени, докато не са сигурни, че нещата ще работят добре. Те не искат да изоставят нещо, което работи, за нещо което не е сигурно, че също ще работи.“ 

Все пак не е много вероятно потребителите да останат с Windows XP още дълго време. Microsoft планира да прекрати поддръжката на операционната система през април 2014 г.

Според Руби повечето големи корпорации ще мигрират към Windows 7 за 12 до 18 месеца. Анализаторът посочва, че компаниите обикновено предпочитат да изчакат повече от година преди да преминат към нова версия на Windows.

В същото време, по данни на Microsoft, корпоративното търсене на компютри, които могат да работят с XP, остава високо.

Потребителите, които използват Windows Vista, имат право да преминат към Windows XP по всяко време, без определен краен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още