IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Intel се изстреляха със 7% след впечатляващ отчет

Технологичният гигант отчита рекордна печалба през второто тримесечие след 34% ръст в продажбите

08:45 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Intel се изстреляха със 7% след впечатляващ отчет

Американската технологична компания Intel хвърли истинска бомба на финансовите пазари с доста силен отчет. Това доведе до мощен ръст в пазарната оценка на гиганта, както и до завръщане на оптимизма на фондовите борси.

Intel отчита рекордна печалба от 2,9 млрд. долара, или 51 цента на акция за второто тримесечие на годината. За сравнение, същият период на миналата година донесе загуба от 398 млн. долара, или 7 цента на акция. Тогава обаче компанията трябваше да плати глоба от 1,45 млрд. долара заради нарушаване на антитръстовото законодателство в ЕС.

Приходите на Intel за тримесечието се увеличават с цели 34 на сто до 10,8 млрд. долара, показва отчетът на компанията, предава Market Watch. Продажбите на хардуер са отчели увеличение от 31 на сто до 7,8 млрд. долара, а звеното за продукти, свързани с поддържането на бази данни е постигнало ръст на приходите от 42 на сто до 2,1 млрд. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 43 цента на акция на база приходи от 10,25 млрд. долара.

Според изпълнителния директор на Intel Пол Отелини компанията е постигнала „най-доброто тримесечие в 42-годишната си история“, като основна причина за това е силното търсене на микропроцесори от корпоративните клиенти.

Прогнозите на Intel за настоящото тримесечие са за приходи от около11,5 млрд. долара. Според анализаторите обаче е по-вероятно приходите да са в размер на малко под 11 млрд. долара.

Публикуването на отчета, което стана след края на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк, доведе до мощен ръст на пазарната капитализация на Intel от 7,04 на сто до 22,49 долара за акция. Преди това, по време на сесията, книжата на компанията добавиха 2,14 на сто до 21,01 долара за брой.

Силният отчет на Intel доведе до значителен оптимизъм на фондовите борси в Азия днес. Сред причините за това е фактът, че това е втората водеща американска компания, която публикува силен тримесечен отчет. В понеделник това направи Alcoa, която даде силно начало на отчетния сезон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още