IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи ще спасят държавния бюджет

Филипинското правителство призовава потребителите на социални сайтове да сигнализират в интернет за случаи на данъчни нарушения и корупция

18:04 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Социалните мрежи ще спасят държавния бюджет

Могат ли новите технологии и социалните мрежи да спомогнат за повишаване на постъпленията в държавната хазна и така да спасят бюджетния дефицит?

На пръв поглед е трудно да се повярва, но именно на това залага новото правителство на Филипините.

Новият кабинет и президентът Бениньо Акино са назовали Facebook и Twitter сред поредица от средства в амбициозна програма, насочена към намиране на решение за бюджетния дефицит на страната, пише FT.

Филипинците са запалени потребители на новите медийни сайтове, като нацията е на първите места в света по потребление на текстови съобщения. От финансовото министерство на страната призовават жителите да публикуват в Twitter и да алармират във Facebook случаи на укриване на данъци и корупция.

Акино и неговият екип трябва да намерят решение за рекордния дефицит от 3,9% от миналогодишния БВП. Техният план предвижда дефицитът да бъде понижен до 2% в рамките на три години, главно чрез по-добри и по-прозрачно данъчно събиране.

Азиатците използват все повече социални мрежи, което променят не само начина, по който те общуват със своето семейство и приятели, но също и държавната власт, пише изданието.

Според GreyReview, който следи социалните медии в Азия, потребителите на Facebook на континента са 64 млн. души. От тях около 11 млн. потребители са във Филипините, което е най-големият брой в Азия след Индонезия с 18 млн.

Различни наблюдатели отдават именно на социалните мрежи убедителната победа на Акино в проведените наскоро президентски избори. Неговият профил на сайта – включващ видеоклипове, създадени от потребителите, приканващи хората да гласуват за него – събра 1 млн. почитатели скоро след като беше създаден и се превърна в един от най-известните сайтове в страната, пише изданието.

В Индонезия наскоро над 1 млн. души се присъединиха към страница във Facebook, създадена в подкрепа на двама директори на независима антикорупционна агенция, набедени в получаване на подкуп от полицията.

Този онлайн протест накара индонезийския президент Сусило Бамбанг Юдойоно да формира екип, който да разследва фактите около случая, който в крайна сметка установи, че обвиненията срещу директорите са изфабрикувани.

Филипинските власти се надяват, че общественото недоволство срещу разпространената практика за укриване на данъци, която е парализирала правителството, неспособно да предостави основни услуги, ще накара хората да сигнализират, в случай че заподозрят някого.

Правителството също така апелира към обществото да изпращат снимки на имоти, коли и друга собственост на държавни служители, които очевидно водят живот, който не отговаря на държавните им доходи.

Експерти коментират, че популярността и положителните настроения спрямо Акино може би ще насърчат хората да откликнат на този данъчен апел.

„Потребителите, които по принцип са алергични към правителствените призиви в традиционните медии, са по-благосклонни в интернет, може би защото голяма част от съдържанието е генерирано от потребители и разчита на „вирусно“ разпространение“, смята Джъстин Еспина-Летарго, мултимедиен журналист и експерт в областта на политически кампании, провеждани в интернет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още