IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да започне разследване срещу Google до няколко месеца

Причина за това могат да станат обвиненията в нелоялна конкуренция от три компании, сред които и Microsoft

11:25 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК може да започне разследване срещу Google до няколко месеца

Вероятността Google да бъде разследвана от европейските власти за нелоялна конкуренция се повиши, след като комисарят по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия (ЕК) наруши мълчанието си по въпроса, съобщава Financial Times.

Предупреждавайки за рисковете от доминация на онлайн пазара, Хоакин Алмуния заяви, че ще разгледа внимателно подадените преди пет месеца жалби срещу Google от страна на три компании, в това число и Microsoft, че търсачката несправедливо е оставила свои конкуренти назад в подреждането на резултатите при търсения.

„Работата е в начален стадий, но имайки предвид важността на търсачките за конкурентността на онлайн пазара, ще разгледам обвиненията много сериозно“, е казал той по време на конференция, организирана от University College London.

Коментарите на еврокомисаря засилват спекулациите, че ЕК ще започне официално разследване на бизнеса на търсачката до няколко месеца - вероятно след края на лятото.

Алмуния е заявил, че ще приложи към онлайн бизнеса същите принципи на конкуренция, както и към реалния бизнес. „Ако компаниите си извоюват силни пазарни позиции, те може да ги използват, за да ограничат достъпа до други пазари“, твърди той.

По всичко изглежда, че в комисията по конкуренцията все още събират данни и са в постоянен контакт с Google. Алмуния е добавил, че засега не е вземано решение за започване на официално разследване.

От Google изразиха увереност, че бизнесът им на Стария континент се развива в рамките на европейските закони за конкуренцията.

„Работим с комисар Алмуния и неговия екип и отговаряме на техните въпроси, включително за това как Google работи, за да дава най-полезните резултати при търсенията“, са казали от компанията.

Алмуния е заявил, че иска да подкрепи местните иновации, посочвайки, че още американски технологични компании могат да бъдат подложени на натиск да станат отворени и прозрачни.

Комисарят е бил критичен към „затворените“ интернет системи, които биха могли да възпрепятстват новите конкуренти в „съществени области, върху които се гради следващото поколение иновации“.

„Интернет не би постигнал своя успех, ако не бе изграден върху отворени стандарти и протоколи“, е казал той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още