IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичния сектор в САЩ преживява едни от най-черните си дни

Индексът Nasdaq 100, 63% от който е съставен от компании, свързани с компютърни технологии, отчита най-продължителния спад в историята си

11:23 | 03.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Технологичния сектор в САЩ преживява едни от най-черните си дни

Технологичните компании в САЩ преживяват тежък период, показва движението на индекса Nasdaq 100, който отчита най-дългата негативна серия в 25-годишната си история. Показателят, 63% от стойността на който сеформира от компании, свързани с компютърните технологии, отчете десет поредни дни на спад, в които изгуби 9,7 на сто от стойността си.

За това допринасят отстъпленията на акциите на някои гиганти като Microsoft и Apple. Книжата на компанията на Бил Гейтс например са отстъпили с цели 26% от 22 април насам, докато пазарната капитализация на Apple е потънала с 9,9 на сто за последните две седмици, пише Business Week.

„Наблюдаваме типично ликвидиране на позиции в акции от трейдъри, които искат да изчистят рисковите си позиции”, смята Кевин Керън от Stifel Nicolaus&Co. „Nasdaq е традиционен дом на компании, с висок бета коефициент. Това показва логиката на ситуацията”, допълва той.

Като цяло, борсовите индекси в САЩ търпят най-големите си спадове от началото на бичия пазар през март 2009 година. През последните 10 дни на девет пъти борсата отчете отстъпление, предизвикано от слаби новини за пазара на труда, производствения сектор и сектора на недвижимите имоти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 14 години
Са наш'те компании да видят, па да скърбят от NYSE ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още