IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 27 хил. лв. за издателя на в. „Експрес“ заради дъмпинг

Разследвани са цените и на в. „Телеграф“, но там не е открито нарушение

10:53 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 27 хил. лв. за издателя на в. „Експрес“ заради дъмпинг

Имуществена санкция от 27 150 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „Експрес БГ“ ЕАД за продажба на вестник „Експрес“ на цени под себестойност (дъмпинг), става ясно от решение на комисията.

Жалба срещу вестника е подадена от „168 ЧАСА” ЕООД, според което под себестойността си е продаван и вестник „Телеграф“ (издаван от „Телеграф“ ЕООД).

Законът забранява нелоялното привличане на клиенти чрез продажба на значителни количества стоки за продължително време на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им, припомнят от КЗК в мотивите си за решението.

Според направените проучвания в. „Експрес“ се е продавал на цени под неговата себестойност, надвишаваща три пъти приходите от продажбата му, през целия период от 2007 до 2009 г.

По отношение на в. „Телеграф“ счетоводната експертиза е установила, че в рамките на посочения от молителя период 2007-2009 г. единствено през месеците август-декември 2007 г. вестникът е продаван на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията му, а след този период и до момента работи на по-високи от разходите цени.

Ето защо комисията приема, че доколкото ежедневниците са бързооборотен и евтин по своя характер продукт и търсенето им се влияе и от неценови фактори, период от пет месеца сам по себе си не би могъл да пренасочи вниманието на потребителите. Доказателство за това е фактът, че продажбите на вестника нарастват именно след поскъпването му, посочват от регулаторния орган и смятат, че при това издание няма нарушение.

При определяне размера на санкцията на издателя на в. „Експрес“ КЗК е взела под внимание като смекчаващото вината обстоятелство, че от януари 2010 г. издаването на вестника, съответно нарушението, е преустановено.

И двете разследвани издания са част от „Нова българска медийна група“, притежавана от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още