IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Видеоигрите с три пъти повече приходи от музикалната индустрия през 2014

Приходите от игри през 2014 ще достигнат 84 млрд. долара спрямо едва 28 млрд. долара за музикалната индустрия

12:20 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Видеоигрите с три пъти повече приходи от музикалната индустрия през 2014

Глобалният пазар на видеоигри ще се разрасне до три пъти размерите на звукозаписната индустрия до 2014 г.. Това показва изследване на медийния сектор, фокусирано върху тенденциите в нагласите на потребители и рекламодатели през следващите пет години, пише Financial Times.

Все по-широкото разпространение на мобилните устройства и игрите в интернет ще доведе до 10,5 процента годишен ръст на пазара на видеоигри – най-високият ръст в медийния сектор, се казва в Global Entertainment and Media Outlook изготвено от PwC.

Това ще увеличи приходите на индустрията до 84 млрд. долара през 2014 г. от 51 млрд. долара сега, прогнозира PwC, на фона на едва 28 млрд. долара приходи за музикалната индустрия през 2014 г. „Това е комбинация от технологии, достъпност и ново разнообразие от игри“, казва Марсел Фенез от PwC.

Все пак, след десетилетие на спад на продажбите на компакт дискове, PwC очаква приходите на звукозаписната индустрия също да се стабилизират, тъй като растежът при дигиталното сваляне на mp3 албуми най-сетне се очаква да върне индустрията към умерен растеж от 0,5 процента през следващата година.

Продажбите на CD-та ще спаднат с още 7,4 млрд. долара до 2014 г., но приходите от дигитално разпространение на музика за същия период ще се увеличат с 9 млрд. долара, казва Фенез.

Изследването дава повод за оптимизъм и на собствениците на авторски права в тяхната борба срещу пиратството. Музикалната индустрия, която пострада по-сериозно от всяка друга медия, от незаконното разпространение на mp3 файлове в интернет, все пак отбеляза ръст от 9 процента през миналата година на азиатския пазар, след като Южна Корея заплаши, че ще прекъсне достъпа до интернет на всички, които нарушават авторските права.

Прогнозата на PwC подкрепя очакването, че САЩ и Япония, пазарите които бяха в основата на музикалния бум в миналото, ще бъдат сред най-бавно развиващите се през следващите години, което ще накара компаниите от сектора да инвестират по-сериозно в пазари като Китай и Бразилия, които се очаква да оглавят класацията за най-бързо развиващи се медийни пазари.

Продажбите на реклама в британските вестници, един от най-тежко засегнатите от кризата сектори, ще достигнат дъното в рамките на две години, изчисляват от PwC. Прогнозата е приходите от вестници на Острова до отбележат най-ниската стойност от 9 мрлд. долара през 2011 г., след което да нараснат отново до 9,31 млрд. долара до 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още