IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple заплашен от антимонополно разследване заради мобилната си реклама

Регулаторите ще проверяват дали компанията нечестно е ограничила конкурентите си на пазара на реклами, показвани през iPhone, iPad и iPod

15:21 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Apple заплашен от антимонополно разследване заради мобилната си реклама

Щатският антимонополен регулатор планира да проведе разследване, за да установи дали Apple нечестно е ограничил конкурентите си като Google и Microsoft на пазара на реклами, показвани през iPhone, iPad и iPod, съобщи Financial Times, позовавайки се на източник, запознат със случая.

Apple въведе своя собствена мрежа за продажба на видео-, интерактивни и други реклами на приложенията за своите продукти. В началото на седмицата от компанията обявиха, че са продали реклами на стойност 60 млн. долара, които ще се въртят от 1 юли до края на годината.

Случаят предизвика публичен спор между Google и Apple в сряда, тъй като интернет гигантът твърди, че неговата мрежа за мобилна реклама ще бъде изключена от продуктите на Apple.

Само преди месец антимонополните органи приключиха разследване на Google, което трябваше да установи дали търсачката няма да придобие твърде много власт над пазара на мобилна реклама.

Съгласно последните обявени от Apple правила за разработчици на приложения за продуктите на компанията, те не могат да изпращат одобрена информация относно потребителите на приложенията на рекламни мрежи, свързани с компании, които разработват или разпространяват мобилни устройства или операционни системи – определение, което включва конкуренти на Apple като Google и Microsoft.

Такава информация, включително за това къде се намира потребителят, е изключително важна, за да стане мобилната реклама по-ефективна.

Това не е първият случай, в който Apple привлича вниманието на антинополните органи. Регулаторите вече разследваха маркетинга на компанията на пазара на дигитална музика, както и блокирането на софтуера Flash на продуктите на Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още