IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

IBM ще участва в разработването на Linux за смартфони

Решението на компанията е предизвикателство към Intel и Microsoft, които се опитват да стъпят на пазара на мобилни устройства за достъп до интернет

09:01 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
IBM ще участва в разработването на Linux за смартфони

IBM се присъедини към производителите на чипове Arm, Freescale, Samsung, ST-Ericsson и Texas Instruments в проекта за създаване на компания, която ще ускори разработката на Linux софтуер за смартфони, таблети и телевизия, съобщава Financial Times.

Решението на IBM е предизвикателство към Intel и Microsoft, които се опитват да разширят сферата си на влияние, отвъд доминирания от тях PC сегмент, като стъпят на пазара на мобилни, хибридни устройства за достъп до интернет и комуникации.

Базирани на Arm технология чипове се използват в повече от 95% от мобилните телефони по света, както и в новия iPad таблет на Apple. В отговор Intel разработва по-малки и енергийно ефективни чипове от серията Atom, които също могат да се използват в подобни устройства.

Голямото преимущество на Intel, е че операционната система на Microsoft – Windows, която е добре позната на потребителите, не работи добре с устройства, използващи Arm чипове. До момента базираните на Intel и Windows нетбук устройства имат по-добър успех сред потребителите.

Доскоро Arm се опитваше да убеди Microsoft да адаптира Windows за работа с архитектурата на своите чипове.

Последният развой на събитията показва, че производителите, които използват Arm, отвръщат на удара на Microsoft, като се обединяват около Linux - операционната система с отворен код, която от години се конкурира с Windows на Microsoft

Новосъздадената компания Linaro има за цел да опрости процеса на разработка на Linux. Един от проблемите на Linux, е че съществуват многобройни версии на платформата, което е объркващо за производителите на хардуер. Операционни системи, като Android и Chrome на Google, WebOS на Palm и MeeGo са различни системи базирани на Linux.

Съществуват също и множество разновидности на архитектурата на Arm, като всеки производител оставя свой собствен индивидуален отпечатък върху чиповете.

Сложността на тази „екосистема“ отказва много от производителите на компютри и лаптопи, които са свикнали да работят с много по-опростената комбинация от Intel и Windows.

Linaro е компания с нетърговска цел, която ще бъде подкрепяна с инвестиции от „десетки милиони долари“ предоставени от членовете на алианса.

Първият софтуер от Linaro ще бъде представен на пазара през ноември. Очаква се към организацията да се присъединят и още компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още