IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 26 хил. потребители на Facebook се готвят да го напуснат

Днешният ден е обявен за ден за отказване от социалната мрежа

18:45 | 31.05.10 г.
Над 26 хил. потребители на Facebook се готвят да го напуснат

Днешният ден е обявен за ден за отказване от Facebook, като редица потребители от цял свят планират да изтрият профилите си в най-голямата социалната мрежа. Над 26 хил. души са казали, че ще изтрият профилите си към днешна дата, според специално създадения за целта сайт Quit Facebook Day.

И докато самото наличие на ден за отказване на Facebook може да е малко лош PR за социалната мрежа, реалността е, че тези, които планират да я напуснат днес, са едва 0,005% от над 500-те млн. потребители на Facebook, пише PCWorld.

Разбира се, подобно сравнение не е изцяло справедливо, тъй като повечето протести се създават от малък брой хора. Матю Милан, един от създателите на сайта за отказване от Facebook, наскоро призна в Twitter, че той лично никога не е очаквал голям брой хора да участват в инициативата. „Не е задължително обаче нещо да е вирусно, за да е успешно.“

Денят за отказване от Facebook беше обявен след скорошната вълна от критики относно начина, по който Facebook управлява личните данни на потребителите. Милан и друг основател на сайта, Джоузеф Дий, виждат много по-голям проблем с Facebook от това.

Въпросът с личната информация е „само симптом на по-голям ред въпроси“, пише в сайта. Милан и Дий твърдят, че политиките на Facebook демонстрират липса на уважение към начина, по който се третира данните на потребителите и че Facebook поставя несправедливо бремето върху потребителя, правейки настройките за личната информация твърде сложни.

„Ефектите с натрупване от това, което Facebook прави днес, няма да са добре в бъдеще и ние сериозно се притесняваме за бъдещето на мрежата като отворено, сигурно и човешко място“, пише в сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още