IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще поискат ли потребителите новия Apple само от интерес към смартфона

AI функциите трябва да се надграждат и да бъдат полезни, коментира Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria

22:45 | 12.09.24 г.
Снимка: NordWood Themes/ Unsplash
Снимка: NordWood Themes/ Unsplash

Ще има „стандартен интерес“ към новите продукти на Apple, но се съмнявам, че потребители на устройства с операционна система Android ще сменят устройството си по причина, различна от „просто любопитство“. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.

„Функциите с изкуствен интелект, които Apple представи, бяха обявени още през лятото по време на конференцията за разработчици на компанията. Те са доста полезни – могат да улеснят потребителите в ежедневието, да резюмират нотификации, да търсят снимки с естествен език и доста други неща, които компанията обещава. Въпросът е, че това са просто обещания. Хората трябва да се научат как тези AI функции могат да им бъдат полезни“, смята той.

По-рано през тази седмица Apple представи последната версия на водещото си устройство iPhone 16. „В новия модел присъстват скромни надграждания на хардуера и все още не съвсем вградена технология за изкуствен интелект.

Според Карабулев iPhone 16 прилича на iPhone 15, като разликата е минимална с добавянето на нови бутони. „Първата порция функции с изкуствен интелект ще се появят през октомври с ъпдейт, но те ще са в бета версия“, съобщи той, но не е сигурен, че стратегията „Купете си сега нещо, пък ние ще го подобрим след време“ ще доведе до очаквания резултат, особено когато от години продажбите на iPhone са достигнали своето плато.

Експертът припомни думите на изпълнителния директор на компанията Тим Кук, че iPhone 16 е създаден за AI. Той обаче отбеляза, че потребителите ще решат, че тези телефони, приличат твърде много на сегашните, които използват и няма получат много нови неща, които ги надграждат.

Карабулев посочи, че надеждите на компаниите, които произвеждат мобилни устройства, са, че функциите с изкуствен интелект ще предизвикат следващия голям интерес към продуктите им. „Първоначално тези функции на новия iPhone 16 ще са достъпни само в САЩ на английски език и ограничен брой потребители ще получат достъп до тях“, съобщи той. На въпрос за останалите пазари той отговори: „В Китай няма да бъдат предлагани тези функции. В Европа тези функции няма да се предлагат заради Акта на цифровите пазари заради опасенията на ЕС за начина, по който Apple използва личните данни от потребителите, как ги комбинира между различните си услуги. Засега нямаме яснота кога тези функции ще дойдат в Европа“.

Според него бутонът на камерата е едно най-интересните хардуерни иновации при новия iPhone. Камерата се е превърнала във важен фактор поради социалните мрежи и желанието всеки разчита на телефона си да му предложи максимално качествено изображение за снимки и видео. „Затова основните подобрения в последните години са насочени при всички производители са насочени към камерата“, отчете експертът. И добави, че Apple таргетира създатели на съдържание.

С какви подобрения в продуктите си Apple се опитва да увеличи на пазара на преносими устройства? Ще имат ли интерес потребителите към Apple Watch Series 10 заради здравните приложения? Печели ли китайската технологична индустрия при хардуера на смартфоните? Каква е конкуренцията на глобалния смартфон пазар? Ще поевтинеят ли сгъваемите технологии или ще останат нишови устройства?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Технологии виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още