IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анита Айхингер: Да оформим технологията и дигитализацията в полза на човечеството

Изкуственият интелект е добър само ако е регулиран, казва директорът на Виенската градска библиотека

19:37 | 11.05.23 г.

Нужни са формати като организирания в София фестивал на науката, защото е много важно хората да се информират, да знаят откъде да черпят информацията си. Това каза Анита Айхингер, философ, директор на Виенската градска библиотека, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Софийският фестивал на науката се откри днес (11 май) в София Тех парк. Той ще включва над 150 научни събития, 40 щанда с демонстрации и експерименти, научни книжарници, дейности на открито. Темите на фестивала са свързани с Космоса, здравето, Земята, науката, изкуството, технологии, както и значимите световни български годишнини в областта на науката. Анита Айхингер е един от лекторите на фестивала, като ще изнесе лекция на тема: "Войната срещу ерозията на истината". 

По думите на госта най-важното е хората да бъдат наясно, че социалните медии не са неутрални. "Информацията там е филтрирана. Всички живеем във филтрирани балони, отбеляза тя.

По повод "Манифеста за дигитален хуманизъм", огласен през 2019 г. във Виена, Айхингер коментира, че неговата цел е "да повлияе на връзката между технологията и човечеството": "Да оформи технологията и дигитализацията в полза на човечеството и да създаде по-добър социален живот за всички нас на базата на демократичните принципи". 

С появата на езикови модели като ChatGPT разговорите за ползите и вредите от изкуствения интелект са навсякъде и "мисля, че позитивното надделява", сподели Айхингер.

Според нея човекът трябва и може да остане в центъра на тази трансформация. "Ние, като хора, сме суверените и можем да оформим изкуствения интелект. Той расте непоносимо бързо за хората. Но все още можем да го следваме".

"Убедена съм, че трябва да има регулация. Изкуственият интелект е добър само ако е регулиран. Не съм за свободния изкуствен интелект като свободно развитие. Трябва да имаме регулации на европейско ниво, на глобално ниво. Иначе ще загубим битката", коментира гостът в предаването.

"Има много рискове и най-големият, според мен, е, че лошите хора ще вложат своите идеи в технологията на изкуствения интелект. Ще получим един лош изкуствен интелект", добави Айхингер. "Ако лошите хора поемат развитието на света и на изкуствения интелект, ще имаме свят, в който не искаме да живеем. Ще загубим демокрацията".

"Това е най-големият риск, свързан с изкуствения интелект. Ако не започнем да говорим за това, ако не започнем да го регулираме, ще загубим демокрацията…“, посочи събеседникът.

Каква е ролята на библиотеките като пазители на знанието и истината? Каква ще бъде ролята на библиотеките в бъдеще? Как те привличат младите хора и как библиотеките работят за сплотяването на общностите? Вижте целия коментар във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още