IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК започва разследване срещу сайтове за потребителски кредити

Само 30% от проверените сайтове са покрили всички изисквания за защита на потребителите, заложени в директивата за потребителския кредит

15:36 | 10.01.12 г.
ЕК започва разследване срещу сайтове за потребителски кредити

Европейските власти ще разследват 393 сайтове за потребителски кредити, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК) в България.

През септември миналата година са били проверени общо 562 сайтове за потребителски кредити, уточняват от ЕК. Само 30% от тях са преминали успешно проверката.

Целта на инспекторите е била да установят дали сайтовете предоставят стандартната информация за потребителските кредити, регламентирана в еврозаконодателството, така че да бъдат защитени правата на потенциалните кредитополучатели.

От ЕК припомнят, че наскоро всички държави-членки на Европейския съюз (ЕС) транспонираха директивата за потребителския кредит, прилагането на която цели по-лесното разбиране и сравняване на офертите.

Сред най-често констатираните проблеми на сайтовете за потребителски кредити е липсата на информация. В общо 258 сайта, или 46% от проверените, не се е съдържала цялата стандартна информация за заемите, изисквана от закона.

Установена е например липса на информация за годишния процент на разходите (ГПР) по кредитите, както и дали таксите за задължителните допълнителни услуги по заемите (например застраховките) са включени в общите разходи.

Общо 244 сайта, или 43%, пък не са предоставили информация за вида на лихвата (фиксирана, променлива или комбинирана), сроковете на предлаганите от тях кредити, като и за някои от разходите, свързани с кредитите.

Установено е и подвеждащо представяне на разходите, свързани със заемите, на 116 (20%) от сайтовете.

От ЕК уточняват, че през следващите няколко седмици от операторите на сайтовете ще бъде поискано да предоставят разяснения или да коригират съдържанието на страниците. Някои от тях могат да бъдат подведени под съдебна отговорност в зависимост от националните законодателства.

По данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) през 2010 г. неразплатените задължения по потребителски кредити в еврозоната са били на стойност 600 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още