IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард се обръща за помощ към Twitter и Facebook

При обиколката си в Азия френският финансов министър не получи категорична подкрепа на кандидатурата си за шеф на МВФ

18:59 | 08.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Страницата на Лагард във Facebook.&nbsp;</p>

Страницата на Лагард във Facebook. 

Френският финансов министър Кристин Лагард, която е един от най-сериозните кандидати за нов председател на Международния валутен фонд (МВФ), ще отговаря на въпроси на потребителите на Facebook и Twitter.

Според Wall Street Journal това е стъпка, с която тя ще се опита да помогне на кампанията си за избиране за лидер на МВФ.

Последователите на Лагард в Twitter (малко над 2000) и феновете на страницата й във Facebook (над 9 600) ще могат утре до 18 часа българско време да изпращат директни въпроси към Лагард. Онлайн разговорът обаче ще продължи около един час, което според официалната й страница в социалната мрежа е "недостатъчно време".

До този момент Лагард не е сред най-активните потребители на социалните мрежи и е публикувала около 70 съобщения в Twitter. Сред тях е топло послание от сряда към Индия, която "изглежда приветства кандидатурата ми". Срещата с индийския премиер и финансов министър, по чиято покана тя бе в азиатската страна, беше "много приятелска". Според местни медии обаче Индия не е заявила категорична подкрепа за кандидатурата.

На стената й във Facebook вече има няколко въпроса. Сред тях са "Как ще се отнася МВФ към новосъздаващите се демокрации в Близкия Изток и Северна Африка?", "Каква подкрепа ще им бъде предложена, ако например източнолибийците сформират ново правителство?" и "Какво ще е първото нещо, което ще промените, влизайки в офиса на МВФ?" 

Хрумването на Лагард да се обърне към Twitter не е никак лошо. През май 140-те политици, които се обхващат от френската социологическата агенция TNS Sofres, имат над един милион съобщения в Twitter - почти два пъти повече от април и почти три пъти повече от януари. 

По ирония на съдбата покачването на активността в Twitter е породено от ареста на Доминик Строс-Кан.

Лагард печели и от самата мания по системата за кратки съобщения. В класацията Топ 20 на френските политици, която се изработва от TNS Sofres по поръчка на телевизионния канал TF1 и безплатния вестник Metro, тя се изкачва на четвърто място с 20 100 съобщения, споменаващи името й.

Междувременно Китай отказа да подкрепи открито кандидатурата на френския финансов министър. След посещението си в Индия тя беше и в Пекин, пише AFP.

"Проведохме добра дискусия", заяви китайският външен министър Ян Дзиечи. "Тя обясни причината за кандидатурата си, а аз внимателно я изслушах". Според него битката за шефската позиция остава отворена.

В края на май държавите от групата BRICS - Бразилия, Индия, Русия, Китай и Южна Африка, изразиха протеста си срещу негласната традиция ръководният пост в МВФ да се заема от европеец. Те обаче не можаха да постигнат решение за единна кандидатура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още