IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

А. Апостолов: Липсват навици да се четат законите*

КФН е извършила проверки на инвестиционните посредници във връзка с рекордното презаписване в IPO-то на Трейс Груп Холд

15:43 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател
А. Апостолов: Липсват навици да се четат законите*

Комисията за финансов надзор е извършила проверки на инвестиционните посредници във връзка с рекордното презаписване в IPO-то на Трейс Груп Холд. До момента има резултати за четири посредника. Това каза председателят на КФН Апостол Апостолов на проведената днес конференция на тема "Прегрява ли фондовата борса?".

"Липсват навици да се четат законите. Не може интернет форум да е определящ за пазара", каза още Апостолов по темата за състоянието на българския фондов пазар.

"По отношение на публикациите в медиите за употребената фраза "тенджера под налягане", не съм казал и не съм имал предвид , че пазарът е "балон"", уточни председателят на надзорната ниституция.

По думите на Апостолов не трябва да се допуска да има две отделни фондови борси. Също така подаването на публичната информация трябва да се концентрира, каквато беше досегшната практика, смята още председателят на КФН.

Днес от БФБ-София обявиха, че в скоро време предстои пускането на интегрираната система за разкриване на информация - X3 News.

Апостолов каза още, че в момента се разработва нов вариант на Наредбата за късите продажби, като между 10-12 компании ще отговарят на нейните изисквания при 3 дружества в сегашния й вид.
 
По думите на Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на Финансова Група Капман, писмото на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) е по-скоро сигнал към пазара. „Друг е въпросът за формата и начина на неговото разпространение“, каза още той.
 
Според Ялъмов не е нормално две години и половина нашият пазар да надхвърля нормалните доходности на западноевропейските пазари. Като цяло той коментира корекцията на пазара в момента като „оздравителна“ и препоръча на инвеститорите с ниска инвестиционна култура да не се „хвърлят да купуват“, а по-добре да ползват услугите на професионалните мениджъри.
 
Хората, които излизат в момента от инвестиционните схеми са спекулативно настроени“, каза още той.
 
Споделям мнението, че нивото на инвестиционна култура у нас е недостатъчно“, заяви от своя страна Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите. „Всички имаме общ интерес от нейното развитие, което да гарантира устойчивост от гледна точка на дълъг срок“, допълни той.
 
Вижте видео от конференцията

*Актуализирана към 17:58 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още