IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да се предпазим от ефекта "загубени в превода" при презентация

Посланията към публиката трябва да са разбираеми, съобразени с нейните потребности, и въздействащи, съветва Десислава Стоянова, консултант по медийни и презентационни умения

18:55 | 07.10.24 г.

Предприемачите трябва да преодоляват страха си от публична поява и сценичната треска, както и т.нар. "проклятие на знанието" – когато си натрупал знания, особено в една конкретна област, ти губиш представа, че не всеки има представа за това, за което говориш. Така се получава ефектът "загубени в превода". Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Десислава Стоянова, журналист и телевизионен водещ, обучител и консултант по медийни и презентационни умения.

„Когато говориш за своя бизнес, трябва да имаш много ясно формулирани послания, които да са разбираеми, насочени към публиката, съобразени с нейните потребности и нужди, и въздействащи. За съжаление, скучните и препълнени с данни презентации са по-скоро правило, отколкото изключение. Така техните автори си правят много лоша услуга“, е мнението на Стоянова, която е специален гост на събитието Founders Today, което ще се състои на 10 октомври в Интер Експо Център. Форумът ще даде възможност на шестима успешни създатели на стартиращи компании да получат медийни пакети за реклама и комуникация в Investor Media Group и ексклузивни менторски сесии с утвърдени български предприемачи.

Десислава Стоянова се включва във форума с презентацията „За силата на думите“. "Моят принос ще бъде да се опитам да предам на всички, които се стремят да разширяват своите проекти и бизнеси, че трябва да обръщат сериозно внимание на начина, по който говорят за тях. Защото от това до голяма степен ще зависи и крайният им успех", коментира тя и допълни, че се подценява нуждата от подготовка за презентация.

Стоянова посочи, че обикновено хората се фокусират повече върху това да си подготвят слайдовете, а всъщност би трябвало първо да мислят за съдържанието и то като имат предвид основното послание и основната идея, която искат да предадат. „Тогава, когато си направил усилието предварително ясно да формулираш това послание за себе си, ще можеш след това да го предадеш и на публиката. Така крайният резултат е много по-добър“, съветва журналистът.

Стоянова отбеляза, че времето, в което сме способни да задържим вниманието си на една тема и на едно място, става все по-малко. „В този смисъл умението за по-малко време да успееш да кажеш повече, е все по-решаващо конкурентно предимство. Най-големият комплимент, който може да получи един публично говорещ човек, е: "Исках да слушам още". Това трябва да е стремежът на всеки един от нас – по възможност да сме по-кратки, което не значи да кажем по-малко. Просто да се постараем да сведем това, което имаме да кажем, до една есенция, до същността на нещата, която да опаковаме по най-добрия възможен начин", обясни консултантът.

Защо хората се притесняват да вземат думата? Какви са спецификите при медийното отразяване на бизнеса? Какви са грешките, които допускат предприемачите при своите медийни участия? Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

За да присъствате на Founders Today и да чуете Десислава Стоянова на сцената на Интер Експо Център на 10 октомври, може да се регистрирате ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още