IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как българският Discoverer влезе в надпреварата за конкурентоспособност в света

Надграждането с най-модерната платформа на Nvidia (DGX H200) повишава ефективността и бързината на работа с голям обем данни на суперкомпютъра, посочи Петър Статев

18:58 | 19.07.24 г. 1

С модернизацията и новите платформи на суперкомпютъра Discoverer ще се извършват ефективно изчисления, свързани с изкуствен интелект (AI). Той ще е първият надграден от суперкомпютрите на Европейския съюз, съобщи в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria Петър Статев, председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".

„Започва надграждането на българския петаскейл суперкомпютър, като това ще се осъществи с най-модерната платформа на Nvidia (DGX H200)", посочи той и обясни, че екипът на Discoverer успява да оптимизира машината според нуждите на клиентите, спестявайки време и мощност.

По думите му, Discoverer ще е полезен за малките и средни предприятия, чието бъдеще също е свързано с големите данни. Мениджърът посочи, че водещи в битката за конкурентоспособност ще са държавите, които първи адаптират инструментите си за работа с изкуствен интелект. И даде пример с четвъртия най-голям клиент на Nvidia за последното тримесечие на 2023 г., който е от Сингапур. Статев обясни, че дори и изключително малка страна като Сингапур може да се ориентира правилно и от рано да влезне в надпреварата за AI, за да си гарантира конкурентно предимство.

„Discoverer е един от най-добрият суперкомпютър в Европа от гледна точка на качеството на екипа, който го обслужва, като квотите за европейски потребители на машината са препълнени“, добави Петър Статев и поясни, че екипът успява да работи с клиенти, така че да оптимизира работата по нуждите на потребителя.

Председателят на надзорния съвет на "София Тех Парк" коментира и скоростта на модернизация със степента на интеграция между инвестициите, направени с публични пари.

Той е на мнение, че България в последните години прави много добри инвестиции за стотици милиони в изследователска инфраструктура, но предупреди, че все още липсва добра комуникация между отделните звена и институти.

Според него ефективността ще се подобри, когато държавното ръководство разбере каква сила, каква инфраструктура и какви хора има в ръцете си, и съумее да ги използва. Статев се надява да има координация в усилията от гледна точка фокуса на развитие на страната.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Наближава едно от най-очакваните събития за стартиращи предприемачи Founders Today. До 31 август всяка start up или scale up компания, която иска да представи своя бизнес на голямата трибуна на Founders Today, да прикове вниманието на инвеститорите и да се запознае с едни от най-големите и важни имена в предприемаческата екосистема, може да кандидатства в конкурса тук.

Шестимата големи победители ще спечелят медийни пакети за комуникация в Investor Media Group и ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач.

Ако имате start-up, не се колебайте – представете го и кандидатствайте във Founders Today.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 58 минути
мдааа ... форумните антиваксъре не харесват такива новини !! те обичат безаналоговите военни паради на пАбедата по телевидиението !! както и очаквах , графикът е препълнен за месеци напред ... браво на екипът му !! инвесторa , повече такива новини отразявайте !! тъй изкарвате газове от стомашни сокове през устенцата , на влюбените във въглеводородните пАтоци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още