IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият и труден път на Бийтълс до каталога на iTunes

Само в първите 24 часа от пускането на песните им за онлайн продажба, Бийтълс влязоха в топ 200 на най-продаваните заглавия в iTunes

14:44 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дългият и труден път на Бийтълс до каталога на iTunes

Технологичната компания Apple обяви вчера, че ще започне да продава музиката на рок групата Бийтълс в своя онлайн музикален магазин iTunes, който е най-големият в света.

Пред Wall Street Journal Пол Маккартни заяви, че е доволен от постигнатото споразумение и допълни, че би било „фантастично, ако всички песни на групата, първоначално издадени на плоча, се радват на толкова голям интерес и в света на дигиталните технологии.“

Само в първите 24 часа след пускането на музиката им за онлайн продажба, Бийтълс влязоха в топ 200 на най-продаваните заглавия в iTunes.

Досега песните им се разпространяваха изключително на физически носители. Причина за това бяха опасенията на собствениците на авторските права над музиката им, че включването в онлайн магазини ще снижи стойността на творчеството на групата.

От друга страна в пречка за онлайн продажбите се превърнаха споровете между компанията Apple Corps., която представлява интересите на Бийтълс, технологичния гигант Apple и британската звукозаписна компания EMI.

Apple и Apple Corps. дълги години водиха съдебни дела заради сходството в своите имена, което изостри допълнително отношенията им.

От Apple продължават да гледат на iTunes като на главен акцент в своята дейност. Музикалният магазин помогна на компанията да обнови своя имидж и да набере популярност, след пускането на iPod на пазара през 2001 г.

Оттогава насам акциите на Apple са поскъпнали с около 3 000% от 11 долара за акция в края на 2001 година до 301 долара за акция в края на вчерашната сесия.

Сделката е добре дошла за звукозаписната компания на Бийтълс EMI, която изпитва финансови затруднения от 2007 г., когато бе купена от лондонската Terra Firma Capital Partners срещу 3,2 млрд. британски лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още