IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иде ли IPO вълна в сектора на имотите в Европа?

Със стабилизирането на капиталовите пазари и апетита за кеш сред дяловите инвеститори Европа може би е на гребена на вълна от първоначални публични предлагания в сектора на имотите

16:28 | 08.04.10 г.
Иде ли IPO вълна в сектора на имотите в Европа?

Със стабилизирането на капиталовите пазари и апетита за кеш сред дяловите инвеститори Европа може би е на гребена на вълна от първоначални публични предлагания (IPO) на компании от сектора на имотите, пише Wall Street Journal.

За едно от първите вероятни IPO-та Goldman Sachs Group и групата за дялови инвестиции Cerberus Capital Management подготвят листването на GSW Immobilien - компания за имоти от Берлин. Фондове на Goldman и Cerberus купиха GSW за 405 млн. евро през 2004 г. Анализатори и запознати с подготовката на публичното предлагане очакват IPO-то да привлече над 800 млн. евро. От Goldman и Cerberus са отказали коментар за подробностите около предлагането.

Има вероятност и за други IPO-та от страна на дялови инвеститори, които преди няколко години направиха придобивания, свързани с големи задължения и днес трябва да намерят средства за рефинансиране в условията на оскъдно кредитиране. Предвид по-високите цени на акциите инвеститорите в имоти обмислят IPO-та като начин за привличане на средства за покриването на задълженията.

Поради тази причина публичното предлагане на GSW ще се следи внимателно от всички. Преди придобиването GSW беше собственост на градските власти в Берлин и се занимаваше основно с администриране на жилищата публична собственост. Goldman и Cerberus обновиха компанията и засилиха търговската й дейност, за да увеличат печалбата. GSW има около 70 хил. жилищни единици из цял Берлин, като те варират от апартаментния комплекс City Village в зелено предградие на югозападен Берлин до реновирани апартаменти в бившия Източен Берлин.

IPO-то на GSW се очаква през май, след като вече получи одобрението на градските власти на Берлин, които имаха право да наложат вето върху листването на над 50% от компанията.

От 2000 г. насам дялови инвеститори са вложили над 50 млрд. евро за придобиване на жилища публична собственост в Германия, по данни на немския федерален институт за проучвания на жилищния сектор и градоустройственото развитие. Инерцията обаче се забави рязко, след като срещна общественото неодобрение на приватизацията на имотите.

В някои случаи инвеститорите се надяваха, че ниският дял на жилищна собственост в Германия – едва 43% при средно 60% за Европа, означава, че могат да реновират апартаментите и да ги продадат на наемателите или нови собственици. Някои инвеститори разчитаха на подобрения, с които да повишат стойността на активите и продажбата им на институционални инвеститори. Повечето бяха поощрени от ниски лихвени нива и теглиха кредити, обезпечени с имотите. Малцина обаче успяха с развитието на планираната стратегия и днес се оглеждат за излизане от инвестицията.

„След пика на пазара в средата на 2007 г. инвеститорите осъзнаха, че търговският им модел не сработи“, обяснява Михаел Шлатерер, директор на консултантската компания CB Richard Ellis в Германия.

Някои инвеститори успяха да излязат от инвестицията си рано. Други продадоха на други инвеститори, а малцина станаха публични, преди да настъпи кризата и да срине цените на акциите.

Листването на GSW идва във време, в което акциите на конкуренти в жилищния сектор се възстановяват бързо през последните 12 месеца. Акциите на Gagfah AG, контролирана от Fortress Investment Group, скочиха със 112% през последната една година, а тези на Patrizia Immobilien AG поскъпнаха със 136% през същия период.

Други инвеститори на жилищния пазар в Германия обмисляха листване, но отложиха плановете си заради финансовата криза. Въпреки че GSW е първата компания, при която има раздвижване тази година, се очаква и други да я последват.

Deutsche Annington е най-голямата жилищна компания в Германия, с около 189 хил. жилища, и се наблюдава внимателно като потенциален кандидат за IPO тази година. Британският дялов инвеститор Terra Firma Capital Partners Ltd. създаде фирмата с цел покупката на жилища от енергийната компания E.ON AG за 7 млрд. евро през 2005 г. В края на 2008 г., откогато са последните налични данни, Deutsche Annington е имала задължения в размер на общо 7,1 млрд. евро, от които 5,2 млрд. стават дължими през 2013 г., което захранва спекулациите, че компанията може да потърси листване, за да привлече средства.

„Няма непосредствени планове за IPO“, казва говорител на компанията. „Нашите акционери обаче винаги са казвали, че листването е опция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още