IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото банково IPO в САЩ от началото на финансовата криза е факт

First Interstate BancSystem ще се възползва от кризата, като придобива конкуренти в затруднено финансово положение

15:54 | 25.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първото банково IPO в САЩ от началото на финансовата криза е факт

Докато списъкът на проблемните банки в САЩ се увеличава, американските кредитни компании в добро финансово състояние се възползват все по-активно от затрудненото положение на своите конкуренти.

Такъв е случаят с First Interstate BancSystem, която е първата банка в САЩ, провела първично публично предлагане (IPO) на акции от началото на финансовата криза през 2007 г. С помощта на привлечените от инвеститорите средства нейното ръководство планира да погълне конкуренти, които не са успели да се справят със сътресенията в икономиката и световните финансови пазари през последните две години.

Базираната в Монтана банка е привлякла около 130 млн. долара чрез продажбата на свои акции. Сумата не е голяма, но важното е, че това е първият борсов дебют на банка за последните близо три години. Това е знак, че доверието на инвеститорите към финансовия сектор се е подобрило, след като кризата създаде възможности за банките с добро ръководство, пише Wall Street Journal.

Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ (FDIC) очаква броят на проблемните банки в САЩ през тази година да надмине миналогодишните си нива, когато 140 банки фалираха. Последното банково IPO в САЩ се състоя през юли 2007 г., когато на борсата се листна банката Encore Bancshare. Нейните акции се търгуват срещу 21 долара, което е наполовина на цената от тяхното IPO.

Акциите на First Interstate BancSystem поскъпнаха с 8,3% до 15,70 долара в първия ден на нейния борсов дебют на борсата Nasdaq, което е знак, че инвеститорите виждат потенциал в нейното развитие.

Пазарът на IPO в САЩ се оживи през последните месеци, като само в рамките на тази седмица редом с банката на борсите в САЩ дебютираха и две технологични компании: производителят на компютърни процесори MaxLinear и производителят на оборудване за широколентов достъп до интернет Calix.

Те се надяват да спечелят от кризата заради увеличаването на разходите на бизнеса за технологични продукти, като акциите на MaxLinear поскъпнаха с близо 34% в първия ден на тяхната търговия, а тези на Calix увеличиха цената си с 16,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още