IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дерипаска обмисля да качи "Евросибенерго" на борсата в Хонконг

"Евросибенерго" е вторият по големина производител на електроенергия в Русия

11:12 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дерипаска обмисля да качи "Евросибенерго" на борсата в Хонконг

Руският милиардер Олег Дерипаска обмисля да направи първично публично предлагане (IPO) на своята енергийна компания "Евросибенерго" на фондовата борса в Хонконг. Това е заявил пред Wall Street Journal анонимен източник от компанията, който е запознат с въпроса. 

През януари друга голяма руска компания, в която Дерипаска е основен акционер – производителят на алуминий "Русал", стана първата руска компания, която дебютира в Хонконг. Цената на нейните акции обаче падна с 20% под офертната цена седмица след борсовия дебют.

"Евросибенерго" е вторият по големина производител на електроенергия в Русия с над 8% от цялото производство. Компанията има няколко електроцентрали в Сибир, които захранват с енергия пещите на алуминиевия гигант „Русал“.

Дерипаска се надява да привлече около 1,5 млрд. долара чрез продажбата на акции на енергийната компания.

"Русал" успя да привлече 2,2 млрд. долара от своето IPO в Хонконг, но акциите на компанията се разменяха срещу 8,47 хонконгски долара (1,09 щатски долара) в края на миналата седмица. Това е с 22% под офертната им цена и донесе разочарование на инвеститорите.

Според Дерипаска поевтиняването на акциите на „Русал“ е резултат от негативната вълна на световните капиталови пазари по целия свят през последния месец.

Борсовият дебют на „Русал“ в Хонконг отразява усилията на властите в града да разширят обхвата на компаниите, които се търгуват на местната фондова борса. Дерипаска предпочете Хонконг пред Лондон, който се счита за световен финансов център за компаниите от добивния сектор. 

Според счетоводната фирма Grant Thornton минните компании ще наберат рекордни суми от първични публични предлагания на фондовите борси по целия свят през тази година заради силния интерес на инвеститорите към този сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още