IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животозатрахователят Korea Life с IPO за 2 млрд. долара през март

Възстановяването на световната икономика и силният ръст на фондовите борси подобриха перспективите пред животозастрахователните компании

17:53 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Животозатрахователят Korea Life с IPO за 2 млрд. долара през март

Втората по големина животозатрахователна компания в Южна Корея – Korea Life Insurance, планира да привлече до 2 млрд. долара чрез първично публично предлагане (IPO) на фондовата борса в Сеул през март. Това може да се превърне в най-голямото IPO в страната за последните четири години.

Животозатрахователното дружество ще предложи 210 млн. акции, като ценовата оферта е в интервала от 9 хил. до 11 хил. южнокорейски вона (7,75 – 9,45 щатски долара) за една акция, предаде Ройтерс.

Около 80 млн. от предложените акции ще дойдат от най-големите акционери на Korea Life Insurance, в която южнокорейският конгломерат Hanwha Group има дял от 67%. Останалата част от нейния капитал е собственост на държавната корпорация за депозитно застраховане в Южна Корея (KDIC).

В случай, че IPO-то протече успешно, пазарната капитализация на животозастрахователната компания ще възлезе на до 9,2 трлн. вона.

Korea Life Insurance е поредната компания, която ще дебютира на динамичните азиатски фондови пазари тази година. Вчера китайската брокерска компания Huatai Securities продаде акции за 2,3 млрд. долара на борсата в Шанхай, което обаче е по-малко от очакваните 2,5 млрд. долара.

Възстановяването на световната икономика от дълбините на финансовата криза през 2009, в комбинация с динамичния ръст на фондовите борси по целия свят, подобриха значително перспективите пред животозастрахователите, за които инвестиционните приходи са основен източник на доход.

Според анализатори пазарът на IPO в Южна Корея ще стигне рекордните 10 трлн. вона през тази година.

През първото полугодие на тази година още една животозастрахователна компания от Южна Корея ще се листне на борсата в Сеул и това е Samsung Life, която е най-голямата в страната. Samsung Life планира да привлече около 4 млрд. долара чрез своето първично публично предлагане.

IPО-то на Korea Life ще се проведе на 17 март и се организира от Credit Suisse, JPMorgan, Deutsche Bank, Daewoo Securities и две местни брокерски компании. Средствата ще се използват за заздравяване на капиталовата база на Korea Life Insurance, както и за сливания и придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още