IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют на Русал привлече вниманието на крупни инвеститори

Списъкът с бележити имена от света на инвестициите включва Ротшилд, Полсън и руската Внешекономбанк

14:39 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовият дебют на Русал привлече вниманието на крупни инвеститори

Най-големият производител на алуминий в света - руската компания Русал, привлече вниманието на редица крупни инвеститори с предстоящия си борсов дебют в Хонконг. Списъкът включва потомък на фамилията Ротшилд, както и крупни американски хедж фондове, които реализираха печалби за милиарди долари през изминалата година.

Първичното публично предлагане на акции на Русал на фондовата борса в Хонконг е важна стъпка за компанията, която се опитва да привлече средства на фона на масивното преструктуриране на своите дългове. Събитието има ключово значение и за Хонконг, който се опитва да се наложи като световен финансов център и място за търговия с повече публични дружества от страни извън Азия.

Според източници, които участват в IPO-то на Русал за около 2 млрд. долара, дебютът на компанията е привлякъл вниманието на четири ключови имена от света на инвестициите. Това са инвеститори, които купуват акции преди публичното предлагане и ги държат в дългосрочен план. Русал планира да продаде 10% от своя капитал, за да може да погаси част от задълженията си за 17 млрд. долара.

Списъкът включва частния инвестиционен фонд на Натаниел Ротшилд, хедж фонда на милиардера от Ню Йорк Джон Полсън, руската държавна банка Внешекономбанк и милиардера от китайски произход Робърт Кук Ниен. Списъкът на ключовите инвеститори няма да стане публичен, докато проспектът на компанията не се публикува официално по-късно през тази седмица, предаде Ройтерс.

Най-големият инвестиционен фонд на света – BlackRock, също се очаква да се включи в първичното публично предлагане на производителя на алуминий. Внешекономбанк планира да изкупи около една трета от акциите, които ще бъдат предложени. IPO-то на Русал е запланувано за 11 януари, а резултатите от ценообразуването ще станат ясни на 21 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още