IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли БГ Агро вторият успех за 2009 на мениджъра Уникредит Булбанк?

SOFIX стои в рейндж вече над 3 месеца, но при БГ Агро има неща, които карат спекулантите и инвеститорите да се замислят

12:28 | 24.11.09 г.
Ще стане ли БГ Агро вторият успех за 2009 на мениджъра Уникредит Булбанк?

Ще се окаже ли БГ Агро спекулативна възможност за печалба? И какъв ще е ефектът за пазара като цяло при успех или неуспех на първото IPO за 2009 г.? Това са въпросите, които си задават инвеститорите през тази седмица.

„Дали интересът към пазара ще се завърне трайно, ще си проличи и от предлагането на акции от БГ Агро през седмицата“, смята Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал АД.

„Борсовата психология сега се намира в противоположната точка на еуфорията отпреди две години. В апатия, която продължава дълго време и която дори поскъпването от февруари досега не може да промени. Акциите на БГ Агро няма да я променят, но един добър интерес при предлагането и скок на цената им до края на годината с 10-15% ще бъдат най-хубавият новогодишен подарък за всички на БФБ.“, заявява анализаторът на ИП Елана Трейдинг, Цветослав Цачев.

Конкретните въпроси, които си задават инвеститорите са колко време ще отнеме IPO-то?

Отговорът е, че всичко ще се реши в рамките на седмица. Последният срок за подаване на оферти е 26 ноември (четвъртък), на 27 ноември ще е ясен резултатът, на 2 декември (сряда) ще се регистрират сделките (при успех, тоест търсене за минимум 4,04 млн. акции, или 10% от емисията) и на следващия ден, ще започне вторичната търговия.

Тоест всичко ще бъде ясно в рамките на седмица, за разлика от увеличенията на капитала, които стават в рамките на около 2-3 месеца.

Кой е мениджърът на емисията и какво е направил тази година?

Мениджърът отново е Уникредит Булбанк, след като банката беше мениджър и по увеличението на капитала на Химимпорт в началото на тази година (търговията с права стартира на 8 май). Тогава Химимпорт АД привлече близо 200 млн. лв. при емисионна цена от 2,22 лв. на привилегирована акция.

Търговията стартира на 3 август при средна цена от 2,34 лв. за акция, но още на 4 август вече беше 2,43 лв., или около 10% ръст. В момента цената е около 2,9 лв., или с около 30% ръст, а има и гарантиран дивидент в размер на 20 ст. годишно.

Трудно ли е цената да отскочи след IPO-то? Какво ще стане, ако участват прекалено много спекуланти и малко инвеститори, и какво ще стане, ако няма спекуланти, а само инвеститори?

Да погледнем и кой записа акциите на Химимпорт АД. Все пак това е основен блу-чип на БФБ-София с няколкогодишна публична история и много акционери „хванати на хорото“, което предвид моркова с гарантирания годишен дивидент от 9% и конвертируемостта осигури сравнително лесен успех на емисията.

В увеличението на Химимпорт АД с привилегировани акции са участавали около 80 юридически лица, сред които пенсионни фондове на ПОК Доверие, Ай Ен Джи, Съгласие, Бъдеще, ЦКБ-Сила и самия ПОД Алианц България с поръчка за 5 млн. лв.

Участвали са и много договорни фондове като ДФ ДСК Растеж, Адванс Инвест, Капман Макс, фондове на Райфайзен асет мениджмънт, както и инвеститори като Leo Overseas, MEI, EFG Eurobank Clients, Danske Invest, Unicredit Bank Austria и други.

Общо участвалите инвеститори са над 800, включвайки физическите лица.

Пълните списъци на записалите акционери можете да видите тук.

На пресконференцията по представянето на БГ Агро бе уточнено, че фри-флотът на дружеството може да бъде увеличен до 30%, което едва ли ще стане лесно, ако участващите в първата фаза останат разочаровани.

„Не мога да се съглася с твърдението, че компанията е скъпа. Защото няма фиксирана цена. Това е буук-билдинг и всеки може да постави цената на поръчката си, дори и под долната граница на препоръчания диапазон за публичното предлагане.“, заявява Цветослав Цачев. Идикативния ценови диапазон е 1,67-2,28 лв./акция.

Няма и ограничения за сумите, с които може да се участва, като едва ли сме във фазата на хилядните презаписвания и милионните поръчки, както при IPO-то на Трейс груп холд АД.

Дали ще има печалба, дали ще има презаписване, дали IPO-то ще има успех, как ще се отрази това IPO на пазара като цяло? Ако се участва, с колко да се участва, с малко за кубертеновия принцип или със сериозни суми?

Дали УПФ Доверие ще купи от БГ Агро, след като през октомври тази година увеличи пакета си до над 5% от Агрия груп холдинг?

Предстои да видим отговорите на всички тези въпроси в близката седмица.

Още по темата:

Имаме монополни и олигополни позиции в землищата, където работим, заявиха от БГ Агро в интервю за Investor.bg.

БГ Агро АД прогнозира 6,7 млн. лв. нетна печалба за 2009 г.

Уникредит Булбанк заяви, че 95% от познатите институционални инвеститори са с интерес към БГ Агро

Какви са силните и слабите страни на собствениците и арендаторите на земя?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още