IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силна първа сесия на "китайския Nasdaq"

Цените на акциите на всички 28 компании, които са листнати на новата борса, се повишиха двойно още в първия ден на търговия

15:38 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силна първа сесия на "китайския Nasdaq"

Цените на акциите на всички 28 компании, които са листнати на новата фондова борса в Китай, която наподобява щатската Nasdaq, се повишиха двойно още в първия ден на търговията.

Новият пазар на ценни книжа се казва ChiNext и подобно на Nasdaq е създаден, за да подпомага малки и средни предприятия с потенциал за растеж да привличат финансиране, предаде BBC.

Всички компании на борсата ChiNext са частни, за разлика от големите държавни предприятия, които доминират търговията на другите две фондови борси в Шанхай и Шънджън.

В Китай има повече от 10 млн. малки и средни предприятия.

Две от компаниите, които поскъпнаха най-много в началото на сесията, бяха Chengdu Geeya Technology, която е доставчик на електронно оборудване, и филмовото студио Huayi Bros Media.

Акциите на първото дружество поскъпнаха с 210%, а тези на второто – със 148%. Ръстът на котировките бе толкова драматичен, че се наложи търговията да бъде прекратена към средата на сесията.

Шест компании в състава на ChiNext са от биотехнологичния или фармацевтичния сектор, останалите са от сектора на информационните технологии, енергийната ефективност, телекомуникациите, развлекателния бизнес или са производители на медицинско оборудване.

В продължение на десет години китайското правителство планираше да създаде нов пазар на ценни книжа в стила на Nasdaq, който да промотира технологични и други перспективни компании.

Регулаторните органи преглеждат в момента повече от 100 молби на компании за листване на ChiNext, а експерти от сферата са на мнение, че поне 1000 компании се подготвят да пуснат акции в продажба на новата борса през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още