IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още едно мащабно IPO на китайска компания за имоти на хоризонта

Excellence Real Estate Group Ltd иска да привлече 1 млрд. долара с предлагане в Хонконг

16:26 | 16.10.09 г.
Още едно мащабно IPO на китайска компания за имоти на хоризонта

Китайският строителен предприемач Excellence Real Estate Group Ltd планира да привлече до 1 млрд. долара чрез първично публично предлагане на акции (IPO) в Хонконг, съобщи Ройтерс.

Така компанията се присъединява към редиците на компании за имоти, които искат да се възползват от бума на пазара в страната.

Базираният в Шънджън предприемач, специализиран в строителството на бизнес имоти и луксозни жилищни проекти, ще предложи 3 млн. акции, или 25% от увеличения си акционерен капитал, на индикативен диапазон от 2,10 до 2,60 хонконгски долара за акция, става ясно от документи, с които агенцията разполага.

Някои инвеститори обаче вече са предпазливи към предлаганията на компании за имоти в Хонкног предвид това, че вече се очаква 5-6 групи да излязат на пазара.

Ациите на Glorious Property загубиха 20% при дебюта си този месец, докато тези на China South City в деня на отварянето се представиха още по-лошо, като паднаха с 23%.

„IPO-тата на китайски предприемачи не са много привлекателни за инвеститорите, тъй като има голям избор на пазара и оценките им сега не са високи“, коментира стратег от Phillip Capital Management (HK) Ltd.

Инвестиционните банкери в региона обаче казват още, че ако една компания успее да докаже, че е различна от останалите, инвеститорите ще се възползват от предлагането.

Дебютът на Excellence на борсата е планиран за 3 ноември.

Към юни тази година компанията е завършила строителството на бизнес и жилищни имоти с обща площ около 1,9 млн. кв. м.

Цените на имотите в 70 големи китайски града отчетоха ръст от 2,8% през септември на годишна база след повишение от 2% през август.

Няколко китайски компании за имоти, които опитаха да се листнат в края на миналата година, отложиха предлаганията си до възстановяването на финансовите пазари. С възхода на азиатските капиталови пазари по-рано тази година, компаниите се втурнаха към IPO пазара, като привлякоха десетки милиарди долари от инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още