IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полска енергийна компания ще проведе най-голямото IPO в Европа за 2009 г.

PGE SA планира да привлече 1,7 млрд. долара чрез продажбата на нови акции на Варшавската фондова борса

17:07 | 12.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Полска енергийна компания ще проведе най-голямото IPO в Европа за 2009 г.

Най-голямата енергийна компания в Полша PGE SA планира да привлече около 5 млрд. полски злоти (1,7 млрд. долара) чрез продажбата на нови акции на Варшавската фондова борса. Това ще е най-голямото първично публично предлагане (IPO) в Европа от началото на тази година, чиято крайна цел е да се финансира разрастването на компанията.

Държавната компания, известна още като Polska Grupa Energetyczna SA, ще продаде 15% от своя капитал чрез първично публично предлагане, което ще започне на 13 октомври и ще приключи след две седмици, предаде Bloomberg. Това е първата компания от местния енергиен сектор, която ще излезе на борсата, и вероятно ще привлече интереса на много инвеститори.

Държавата избра PGE SA за построяването на първата атомна централа в страната. Полша иска да построи нови енергийни мощности, за да намали зависимостта си от топлоцентралите, които разчитат на въглища. Такава е топлоцентралата на PGE Belchatow, която се превърна в най-големият замърсител на въздуха в Европа през миналата година.

Около 95% от електричеството, което се изразходва в Полша, се произвежда от въглища и нарежда страната на първо място по този показател в Европейския съюз.

PGE SA ще използва паричните средства за придобивания и подмяна на стареещите производствени мощности. Ръководството смята да похарчи 38,9 млрд. злоти за разширяване на дейността си до 2012 г. Нетната печалба на PGE SA за първото полугодие се удвоява до 1,79 млрд. злоти, а продажбите се увеличават до 11,1 млрд. злоти спрямо 10,7 млрд. злоти за същия период на 2008 г.

PGE SA ще продаде 259,5 млн. нови акции на индикативна цена от 17,5 злоти на акция. Поематели на емисията акции ще бъдат Goldman Sachs и UniCredit, като това ще е най-голямото IPO за полска компания за последните пет години.

Редица други компании като бразилското звено на Banco Santander и щатската компания за оценяване на риск Verisk Analytics проведоха успешни първични публични предлагания през тази година и привлякоха значителни средства чрез фондовите борси, след като състоянието на световните финансови пазари се подобри значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още