IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст на IPO-та в Тайван заради затоплянето на отношенията с Китай

Новите листвания ще дойдат от компании, които вече се търгуват на други пазари, смятат от тайванската борса

10:52 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват ръст на IPO-та в Тайван заради затоплянето на отношенията с Китай

Тайванската фондова борса очаква увеличение на първичните публични предлагания на акции (IPO) до края на годината благодарение на затоплянето на отношенията на островната държава с Китай.

Очаква се да бъдат реализирани между 10 и 15 нови листвания до края на годината, са заявили от борсата. От началото на годината общо 12 компании са избрали да станат публични на тайванската борса.

„Тайванската фондова борса е привлекателна за инвеститорите. Съотношението ни цена на акция/печалба е момента е толкова силно заради затоплянето на отношенията с Китай”, коментира Лорънс Шан, старши вицепрезидент на борсата.

Отношенията между Китай и Тайван започнаха да се затоплят под ръководството на президента на Тайван Ма Инцзю, чиито усилия доведоха до пускане на директни търговски полети от и до Китай. Двете страни водят преговори и за отваряне на различни сектори – от банки до технологии.

Съотношението цена на акция/печалба на основния индекс в Тайван – Taiex, се оценява на 24,15, което е второто по големина ниво в Азия след това в Япония, по данни на Bloomberg.

Новите листвания ще дойдат от компании, които вече се търгуват на други борси, смятат от тайванската борса. Освен подобряването на връзките с Китай, улесняването на листването също е помогнало за привличането на търгувани в чужбина компании, собственост на тайвански инвеститори.

През април компанията Want Want China Holdings Ltd., която се търгува в Хонконг и е контролирана от тайванския милиардер Цай Ънмън, започна да се търгува и в Тайван чрез депозитарни разписки. От листването акциите са поскъпнали с 47 на сто спрямо ръст от 29% за същия период за Taiex.

Индивидуални чуждестранни инвеститори са вложили 7,08 млрд. долара в тайвански акции през първото полугодие на годината. За сравнение за същия период на миналата година те са изтеглили от пазара 310 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още