IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният IPO пазар се стабилизира, за август достига 6,6 млрд. долара

Световният пазар на сливания и поглъщания падна до най-ниските си стойности от години насам през август - 72 млрд. долара

11:27 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалният IPO пазар се стабилизира, за август достига 6,6 млрд. долара

Световният IPO пазар показа стабилизация през август, сочи изследване на Deals Intelligence, аналитично звено на Thomson Reuters. Според анализа за пети пореден месец обемът на IPO в света като цяло надминава 1 млрд. долара, като за август той е 6,6 млрд. долара.

За този резултат съществен принос имат азиатските компании: китайската Everbright Securities на 18 август осъществи първично публично предлагане (IPO) на акции на стойност 1,6 млрд. долара, а на 7 август индийската National Hydro Electric Power осъществи IPO за 1,2 млрд. долара. Тези сделки осигуриха за август съответно първо и второ място по обем на първични публични предлагания на Китай (35,2%) и Индия (27,8%).

На трето място по обем на осъществени IPO-та за август се нарежда САЩ (21,2%), за който втората седмица на август се оказа най-наситената по брой на първични публични предлагания от 16 месеца насам. В САЩ на 12 август се реализира най-голямото първично публично предлагане от началото на годината – на компанията Starwood Property Trust, инвестираща в строителни проекти, на стойност 950 млн. долара.

В същото време, глобалният пазар на сливания и поглъщания (M&A) през август падна до най-ниските си стойности от години насам. В изследването се отчита, че в света през месеца са осъществени сливания и поглъщания на обща стойност 72 млрд. долара, което е най-ниската месечна активност в този сектор от февруари 2003 г. насам и най-ниският показател за август от 1994 г. досега.

Само за САЩ пазарът на сливания и поглъщания за август падна на най-ниското си равнище от февруари 1994 г. - 13 млрд. долара, а конкретно за август това е най-ниската месечна активност в САЩ от 1992 г.

„Сега пазарът на IPO в света се намира в състояние, в което не е бил от около година, и все повече компании подават заявки за първично публично предлагане, но пазарът на IPO и на сливания и поглъщания в голяма степен зависи от доверието на инвеститорите и ще са необходими повече първични публични предлагания и по-дълъг период на стабилизация на фондовите пазари, за са може с увереност да се говори за възстановяване в посочените сектори“, коментират анализатори на Thomson Reuters, цитирани от „Комерсант“.

Що се отнася до Русия, от началото на годината досега не е осъществено нито едно IPO. Данните на руски анализатори за сливанията и поглъщанията в страната през първото полугодие сочат, че те за периода са на обща стойност близо 46,2 млрд. долара, като регистрираните сделки са 314 броя. За първото полугодие на 2008 г. в Русия са извършени 393 сделки по сливания и поглъщания на обща стойност близо 99 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още