IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Индия стартират IPO-индекс

Шефовете на борсата в страната вярват, че силният икономически ръст ще направи много компании публични

12:21 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Индия стартират IPO-индекс

Борсата в Индия стартира нов индекс, в който ще попадат компании, които са се листнали за търговия чрез първично публично предлагане (IPO). Дружествата ще остават включени в показателя за срок от две години, след което ще напускат неговия състав.

„Силният ръст на индийската икономика от 6,7 на сто през 2008-2009 година и очакванията за по-силно нарастване през следващите години, се очаква да насърчат първичния пазар“, заявяват ръководителите на борсата в Мумбай в свое съобщение, цитирано от Dow Jones Newswires.

„Поради тази, а и заради други причини, моментът е подходящ за въвеждане на пазарен индикатор, който да следи условията на първичния пазар на капиталовия пазар в Индия“, смятат от борсата.

Теглото на пазарната капитализация на отделните компании в индекса ще бъде ограничено до 20 на сто, става ясно от обяснителните му бележки. В индекса ще попадат минимум 10 дружества, като те ще се задържат максимум по две години в показателя.

Ако се стигне до ситуация, при която индексът да бъде с под десет компании, то в неговия състав ще бъдат задържани дружества, макар да е изтекъл двугодишният срок.

За да участват в индекса, новите за борсата дружества ще трябва да притежават пазарна капитализация на свободно търгувания обем акции (free-float) на стойност поне 1 млрд. индийски рупии в първия си ден за търговия.

Стартирането на индекса показва доверието на ръководителите на борсата в Индия, че икономическата криза няма да нанесе тежки загуби на капиталовия пазар и че все повече дружества ще изберат да станат публични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още