IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещо лято за технологичните IPO-та в САЩ

От началото на тази година 21 компании от IT сектора дебютираха успешно на фондовата борса Nasdaq в САЩ

21:13 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Горещо лято за технологичните IPO-та в САЩ

Технологичният сектор се превърна в доста популярна опция на пазара на първични публични предлагания на акции през това лято в САЩ. Последният негов представител, който се зарадва на успешен борсов дебют, е IT компанията от здравния сектор Emdeon.

Тя предлага софтуер и хардуер, който свързва пациенти с болници, аптеки, лекари и застрахователни компании. Акциите й бяха оценени на 15,50 долара, което е горната граница на определения от Emdeon интервал. Книжата й поскъпнаха с 11% през първите два дни на търговия.

От началото на тази година общо 21 компании от IT сектора дебютираха успешно на фондовата борса Nasdaq в САЩ, включително и китайския производител на видео игри Changyou. Неговите акции са увеличили цената си с 98% от първичното публично предлагане през април.

Инвеститорите проявиха силен интерес и към производителя на софтуер за управление на мрежи Solarwinds и компанията за езикови услуги Rosetta Stone. Техните книжа са поскъпнали със съответно 40% и 12% от тяхното IPO през пролетта, предаде CNN.

Еуфорията е обхванала целия IT сектор – индексът на технологичните компании Nasdaq Composite се е повишил с 27% от началото на годината, а емблематични компании като Apple, Google и Microsoft са увеличили пазарната си капитализация съответно с 97%, 50% и 22%.

Слуховете за листване на борсата на социалната мрежа Facebook също будят силен интерес. Въпреки това, инвестициите в технологичния сектор си остават рисковано начинание и не всички компании и дебютанти от сектора се радват на толкова голям успех. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още