IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors може да проведе IPO през 2010 г.

Целта на американското правителство е да излезе напълно от капитала на компанията до 2018 г.

14:13 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors може да проведе IPO през 2010 г.

Американското правителство може да инициира първично публично предлагане на акции (IPO) от новата и преструктурирана компания General Motors (GM) през 2010 г. За това свидетелстват данните, представени вчера в съда по делото за банкрута на автомобилостроителната компания, пише Wall Street Journal.

Дали GM ще излезе от състоянието на банкрут зависи от решението на съда, който би трябвало да одобри продажбата на акции на компанията на американското Министерство на финансите до 10 юли. Представител на министерството е заявил в съда, че ако продажбата не бъде одобрена в срок, правителството ще прекрати финансирането за автомобилостроителя.

В същото време предвижданията са, че GM може да възобнови нормалната си дейност едва в края на август.

Не е изключено правителството на САЩ да стане собственик на около 60% от акциите на GM (в банкрут от 1 юни), като останалата част принадлежи на правителството на Канада (около 12%) и на попечителския фонд на профсъюзите на GM.

В дългосрочен план плановете на американското правителство са да „излезе” напълно от активите на GM не по-късно от 2018 г., като подобни планове има и канадското правителство. Американското правителство обаче засега не съобщава по какъв начин на практика възнамерява да съкращава дела си в автомобилната компания.

Източници, запознати със ситуацията, коментират, че САЩ са се съгласили да координират в бъдеще продажбата на акции на GM с Канада, която вече има план как да стане това. Канада засега предлага да се продават годишно по 5% от акциите на GM в течение на 8 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още