IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-та за само ?9 млн. реализираха европейските компании за тримесечието

Обемът на привлечените средства средно за едно листване за посочения период сега е около 1% спрямо същия период за миналата година

12:15 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
IPO-та за само ?9 млн. реализираха европейските компании за тримесечието

Получените средства в хода на проведените от европейските компании първични публични предлагания на акции (IPO) за първите три месеца на 2009 г. са на обща стойност само 9 млн. евро, което е най-лошият резултат от Втората световна война насам, пише Financial Times.

От планираните 18 IPO-та за периода януари-март, едва 11 компании са успели да привлекат средства, останалите 7 опита са се оказали неуспешни. Средната сума, която е привлякла една компания чрез IPO, е по-малка от 1 млн. евро, в сравнение с 34 млн. евро по този показател за същия период на 2008 г., по данни на PricewaterhouseCoopers (PwC).

По думите на Ричърд Уивър от PwC „сумата от 9 млн. евро за 18 IPO-та е толкова жалка според всички критерии, че това явно е най-лошият резултат в следвоенната история на Европа”.

Първично листване за първите три месеца е проведено само на три борси – в Лондон, Люксембург и Варшава. При това Варшавската борса стана лидер, тъй като на нея са регистрирани 3 от 5-те най-големи сделки за периода, в т.ч. и най-голямата по обем – на полския производител Hydrapres. Така на Варшавската фондова борса се падат около две трети от обема на привлечените средства от IPO за януари-март.

Само три компании, регистрирани извън Европа, са провели IPO на европейските фондови борси през първото тримесечие. Общата сума на привлечените от тях средства е 1 млн. евро, в сравнение с 1,5 млрд. евро за същия период на миналата година.

Според анализатори понижаването на обемите на IPO-та и търговията като цяло може да има негативни последствия и за самите фондови борси и техните оператори, доколкото приходите от IPO представляват значителен дял от техните общи приходи. Например Лондонската фондова борса получава 14% от приходите от IPO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още