IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се готви за IPO?

Ако се приеме, че ще има IPO, то може да се очаква не по-рано от есента

17:20 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook се готви за IPO?

Раздялата на социалната мрежа Facebook с досегашния й финансов директор Гидеон Ю, може да се тълкува като знак, че компанията се подготвя за първично публично предлагане на акции (IPO), смята икономическият анализатор Том Таули.

Платена публикация в Wall Street Journal разкри, че Гидеон Ю ще освободи позицията на финансов директор и Facebook ще назначи на негово място човек със солиден опит в управлението на публични компании.

Гидеон Ю се присъединява към управленския екип на Facebook през 2007 г., като преди това е заемал висок пост във финансовия отдел на Yahoo.

Икономистът пише в своя блог, че ако Facebook действително се подготвя първично публично предлагане, веднага ще изникне въпроса дали моментът е подходящ за това. С началото на ипотечната криза в САЩ и нейното прерастване в рецесия на световната икономика, активността на глобалния пазар на IPO е минимална.

Въпреки това според него има компании, които могат да развълнуват инвеститорите при всякакви обстоятелства и във всякакви пазари. Анализаторът припомня листването на Google, която става публично дружество в не особено добър за фондовите пазари период и то през лятото.

Като допълнителен аргумент Тим Таули посочва, че през тази седмица китайската компания за онлайн видеоигри Changyou ще дебютира на американския фондов пазар NASDAQ. Ако листването приключи успешно – а налице са много признаци, че то ще мине добре – това може да окуражи Facebook също да се превърне в публично дружество.

Тим Таули изрежда редица причини в полза на листването. Според него е много вероятно Facebook да има нужда от допълнително финансиране. Поддържането на бурния темп на растеж на социалната мрежа може да се окаже доста по-скъпо от очакваното, особено по отношение на човешкия капитал и технологичната инфраструктура. От друга страна, самите инвеститори не биха възразили срещу повишаването на ликвидността на Facebook.

Назначаването на първокласен финансов директор вероятно ще отнеме поне няколко месеца. Още толкова ще са необходими и за процедурата по листването. Това означава, че ако Facebook планира да стане публична, ще са нужни поне шест месеца за подготовка.

С други думи, не очаквайте първично публично предлагане преди есента, завършва Том Таули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още