IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарски разработчик на лекарство „с голям потенциал“ си търси купувач

Компанията Nycomed обмисля или директна продажба, или излизане на борсата

17:02 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцарски разработчик на лекарство „с голям потенциал“ си търси купувач

Швейцарската фармацевтична група Nycomed, разработваща според анализатори лекарство с големи перспективи за печалба, обмисля да се продаде. Компанията е ангажирала американската банка Goldman Sachs за проучване на възможностите за сделка, пише Wall Street Journal.

Операцията може да достигне стойност от 10 млрд. евро, коментира всекидневникът, цитирайки източници, близки до компанията.

Базираната в Цюрих частна група има оборот от 3,4 млрд. евро за 2008 г., а печалбата й преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) за годината възлиза на 1,2 млрд. евро. Продажбите за периода са се понижили с 4% заради конкуренцията от страна на генерични лекарства на нейния медикамент Protonix, използван за лечение на гастроентерологични заболявания.

За експертите в бранша транзакцията не би представлявала изненада, тъй като компанията разработва експериментален продукт, наречен Daxas, чието развитие се наблюдава отблизо от големите имена в сектора. Лекарството е за хронична дихателна недостатъчност, като според анализатори има огромен търговски потенциал. „Търсим партньор за Daxas и нещата се развиват по план“, е заявил пред Ройтерс говорител на Nycomed.

От компанията уточняват, че са получили „голям брой“ предложения за Daxas и в момента ги изучават. „Решението за продажба на Nycomed или за излизане на борсата ще бъде взето от собствениците“.

Ръководството на компанията беше заявило през ноември миналата година пред Ройтерс, че е готово да листване през 2009 г., ако пазарните условия се подобрят. Според Wall Street Journal тази възможност все още е актуална.

Nycomed придоби все още неразработения продукт Daxas през 2006 г. заедно с останалите фармацевтични активи на германската химическа група Altana.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още